instant fap

Zašto je danas teže prestati pušiti nego prije 15 godina

Zašto je danas teže prestati pušiti nego prije 15 godina

RAZINA nikotina u cigaretama porasle su između 1999. i 2011. godine za čak 15 posto, tvrdi se u studiji koju je ovog tjedna objavio časopis Nicotine and Tobacco Research.

Podaci su skupljeni iz godišnjih izvještaja koje su Odsjeku za javno zdravstvo u Massachusettsu dostavljala četiri velika proizvođača cigareta u periodu od 1997. do 2012. godine.

“Mladi lakše postaju ovisni o cigaretama nakon prvih par puta što su zapalili”, kazao je vodeći autor studije Thomas Land, direktor Ureda za informiranje o zdravstvu pri Ministarstvu zdravstva za Boston Globe. “Svakog dana 3800 američkih tinejdžera proba svoju prvu cigareta, a od te brojke njih 1000 postanu pušači. Oni koji nisu u stanju prestati pušiti s vremenom, umrijet će, u prosjeku, 13 godina ranije od svojih vršnjaka, stoji u službenom izvješću Surgen Generala iz 2012. godine”, piše Globe.

Ovo istraživanje nije prvo koje ukazuje na porast nikotina u cigaretama. 2007. godine istraživanje na Harvardu otkrilo da je se razina nikotina u cigaretama od 1997. do 2006. godine povećala za 11 posto. Nikotinska industrija tad je za porast okrivila nove poljoprivredne metode koje su dovele do veće koncentracije nikotina u duhanu.

Ali Land tvrdi da bismo, da je to u pitanju, “svjedočili istom trendu kod svih proizvođača, a ne samo četiri glavna, budući da svi kupuju duhan iz istih regija. A nismo”.

U studiji se donosi zaključak da je “razinu nikotina u cigaretama moguće kontrolirati te bi je trebale pratiti i regulirati Vladine agencije”.

KOMENTARI