instant fap

Zašto je dobro imati višnju u svom vrtu

Zašto je dobro imati višnju u svom vrtu

Sezona je berbe višanja i pravljenja sokova i ostalih prerađevina od ove voćne vrste.

Radi se o zaista posebnom voću. Donosimo vam razloge za to.

Samo 12 plodova liječi bol

Ona spada u rano voće koje se manje konzumira u svježem stanju, a više industrijski prerađeno u džemove, sokove, rakije, likere, vino, kompot, ali i kao dodatak za konditorske proizvode.

Poznata je po svojim ljekovitim karakteristikama i antioksidativnom djelovanju. Navedene osobine proizlaze iz njenog bogastva vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, te mineralima K, Mg, Fe i vlaknima. Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu, piše Agroklub.

Pojedina istraživanja ukazuju na to da dvanaest plodova dnevno ima isti učinak kao aspirin ili ibuprofen u borbi protiv bolova. Umanjuje bol kod gihta i upale mišića, osteoatritisa i reumatidnog atritisa jer ima snažne antiupalne osobine. Normalizira razinu triglicerida i kolesterol. Štiti živčani sustav i sprječava stres. Djeluje antikancerogeno, posebice na rak debelog crijeva.

Voće bogato melatoninom

Višnja je jedna od rijetkih voćnih vrsta koja sadrži hormon melatonin. Riječ je o prirodnom hormonu koji regulira san. Naš ga organizam izlučuje poslije 21 sat, tako da tko ima problem s nesanicom čaša soka od višnje riješit će problem.

Neke od njenih ljekovitih osobina:

hrani i štiti mozak;
smanjuje rizik od dijabetesa;
pomaže kod bubrežnih smetnji;
sprječava upale;
potpomaže probavu, rad probavnih organa;
pomaže prilikom mršavljenja;
poboljšava i regulira san;
smanjuje rizik od srčanih bolesti;
pomaže kod upale mokraćnih kanala i čisti ih.

Višnje se dosta koriste u kulinarstvu, za pravljenje raznih poslastica kolača, napitaka, sokova, likera, džemova, kompota. Zbog svog karakterističnog mirisa koristi se i u kozmetici.

KOMENTARI