instant fap

Zašto je poželjno jesti smokve svaki dan?

Svi znamo da su voće i povrće veoma zdravi, pa se stoga trudimo da što više vitamina unesemo u naš organizam. Da li ste znali da su smokve veoma zdrave? Jeste li znali da ovo voće trebate mnogo više jesti nego drugo? Pitate se zašto?

Ovo , kako je nazvano, rajsko voće, u sebi sadrži veliki broj vitamina, daje snagu, smanjuje bore i sto je najvažnije, čuva zdravlje. Bogate su kalcijem i magnezijem čak mnogo više nego ista količina mlijeka. Smokve su čak Stari Grci i Rimljani smatrali simbolom mučkosti, plodnosti i moći. A, kada saznate njihova ljekovita svojstva, bit će vam jasno zbog čega su smokve toliko posebno voće.

Vitamini i minerali – Spomenuli smo da su smokve bogate vitaminima i mineralima mnogo više nego što mislimo. Naime, ovo voće u sebi sadrži vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego drugo voće ili povrće. Ova voćka obiluje kalcijem, fosforom, bakrom, kalijumom, kao i vitaminima B6, C i beta-karotenom. Posjeduje i tekin koji snižava nivo holesterola u krvi, dok triptofan pomaže kod nesanice i problema sa cirkulacijom.

Visok procenat magnezijuma – Kao što znate, magnezij je veoma bitan za naše kosti, zdravlje mozga, nervnog sistema i imunitet. On štiti naš nervni sistem od stresa. Zbog visokog sadržaja magnezija, smokva se preporučuje protiv PMS-a. Magnezij liječi brojne bolesti, podstiće vitalnost i zdravlje i usporava proces starenja. Bitno je spomenuti da sušene smokve imaju trostruko više magnezija nego obične.

Sprječava rak – Smokve su pokazale obećavajuće rezultate u mnogim naučnim studijama, posebno kada je riječ o karcinomima prostate i kože. Također, smokva se preporućuje i u prevenciji raka debelog crijeva jer sadrži natopljiva vlakna koja nabujaju u crijevima, vežući na sebe vodu i na taj način potiću redovno pražnjenje crijeva. Topljiva vlakna smokve pomažu i u prevenciji raka pluća.

Slažu se uz sve – Dobrobit smokve je mnogostruka kao i njeno samo konzumiranje. Naime, sadrži 80 % vode i 60 % prirodnih sećera. Smokva se savršeno slaže sa slanim jelima. Odlična je u kombinaciji sa kozijim ili ovčijim sirom, kao i sa raznim kompotima.

KOMENTARI