Zašto je ženama toliko važno imati urednu kuću?

HomeMagazin

Zašto je ženama toliko važno imati urednu kuću?

Nećete vjerovati što sve utiče na želju za seksom

Slobodnog vremena imamo sve manje, a standardi i očekivanja, ne samo kad je riječ o čistom domu, ostali su jednako visoki. Što napraviti? Pomiriti se da ne možemo napraviti sve što smo zamislili!

Spremanje kuće obveza je žena u 71 posto slučajeva, pranje u 80 posto, a kuhanje u 60 posto slučajeva. Muškarcima su pak ostavljeni povremeni popravci u kući (84 posto) i plaćanje računa (41 posto), a oko 60 posto ih sa ženama odlazi u kupnju.

Rezultati su to istraživanja o muškarcima i ravnopravnosti između muškaraca i žena u Hrvatskoj koje je Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) proveo kao dio međunarodnog projekta promoviranog prošle godine.

Prema tom istraživanju, čija je autorica sociologinja Nataša Bijelić, više od polovice hrvatskih muškaraca zadovoljna je angažmanom oko djece iako se tek svaki četvrti svakoga dana poigra s djetetom, a još je manje onih koji će redovito pomoći s učenjem ili zadaćama. Briga o djeci u većini je slučajeva mamin posao, piše portal InsideOut.hr.

Život s osjećajem krivnje
Velika trogodišnja anketa u kojoj je sudjelovalo 1.500 muškaraca i 505 žena u dobi od 18 do 68 godina tako je pokazala ono što je većini nas odavno jasno – kuća i dalje pripada ženama. Je li onda čudno da većina žena osjeća krivnju barem jednom dnevno, polovica žena četiri puta dnevno, a tri četvrtine žena osjeća više krivnje otkako su postale majke, prema anketi koja je nedavno provedena u Velikoj Britaniji?

Za razliku od žena, koje su sklone kriviti same sebe ako u nečemu ne uspiju, muškarci pokušavaju pronaći opravdanja u okolnostima. Primjerice, studentice koje padnu na ispitu uglavnom za to krive sebe i smatraju da nisu dosta učile, a studenti su skloniji objašnjenima da nisu biti koncentrirani zbog buke, gužve, vrućine i sl.

Čišćenje na vrhu popisa

Spremanje kuće, odnosno raskorak između onoga kako kuća izgleda i onoga što bi one željele, vrlo je visoko na dugom popisu tema zbog kojih žene često osjećaju krivnju. Općenito, glavnina tema može se podvesti pod nazivnik ‘nisam (dovoljno) dobra mama, žena i kći’. Ako žene osjete – često preopterećene svime što moraju i onim što misle da moraju – katkad ljutnju prema ukućanima, eto razloga za novi val krivnje.

Neuredna ili ne baš uredna kuća nije ni grijeh ni zločin pa ipak, prema rezultatima američkih istraživanja, gotovo 70 posto američkih mama, i zaposlenih i domaćica, osjeća grižnju savjesti zbog toga što ne čiste dovoljno kuću! Razlog je dijelom u tome što za spremanje, zauzete poslom i drugim obvezama, zaposlene žene danas odvajaju samo šest sati tjedno, za razliku od 18 sati tjedno koliko su u prosjeku odvajale za čišćenje devedesetih godina prošlog stoljeća.