instant fap

Zašto kćeri Baracka i Michelle Obame ne smiju na Facebook

Podizati svoju djecu pod okom javnosti nije nimalo lako. Ipak, postoji kompenzacija za to. Imate vrlo dobar izgovor da ih držite podalje od Facebooka.

Ovo je taktika Michelle Obama kad je riječ o njenoj djeci u digitalnom svijetu.

“Mi razgovaramo o Facebooku i kamerama i mislim da su one znatno svjesnije toga što su više – ne želim reći ranjivije, ali ljudi svugdje imaju kamere”, rekla je prva dama Sjedinjenih Država tokom diskusije o ovoj temi na okruglom stolu.

“Drugačije je. Mislim da su one prva djeca koja odrastaju u Bijeloj kući gdje svako ima mobilni telefon”, prenosi njene riječi U.S. Today.

I prije su djeca bila izložena javnosti, međutim danas u 2012. godini ta izloženost nikada nije bila veća jer se njihovi životi neprestano mogu javno emitovati

“Svi gledaju”, istaknula je Michelle.

Ona je dodala da sa svojom djecom i danas razgovara o tome jer neko zaista može iskoristiti trenutak nepažnje da vas “zauvijek definiše”.

“Dakle, trebate biti svjesni toga i smatram da su sva djeca danas u toj poziciji. Razumjeti da ono što stavljate na internet, ono što kažete sada, može zauvijek biti dio vašeg života. To zauvijek živi. Ponovno ponavljam da to nije nešto različito od onoga o čemu bismo trebali razgovarati sa svakim djetetom, ali ja im ističem da na njima leži još malo dodatnog tereta”.

Taj “dodatni teret” predstavlja upravo činjenica da je riječ o kćerima predsjednika SAD-a.

Michelle Obama bila je vrlo ozbiljna kada je govorila o učenju svoje djece kako da govore i djeluju u javnosti, a njen ponos pokazao se kada je njena kći Malia, sada 14-godišnjakinja, počela tražiti “iskustva koja grade karakter” kako bi razumjela teškoće i probleme drugih ljudi.

No, kao i svaka mama čiju porodica čuva najveća sigurnosna služba na svijetu i Michelle Obama bila je malo uzbuđenja kada se govorilo društvenim mrežama. “Tu je tvoja nevolja”, nasmijala se Michelle. “Nećeš imati Facebook još duuugo vremena”.

Ipak, gđa. Obama kaže da želi da njena Malia i mlađa Saša koja sada ima 11 godina znaju da mogu i trebaju učiniti sve što smaraju da žele u životu.

“Uvijek ih ohrabrujem da razmišljaju o svojoj strasti”, rekla je ona.

“Razmislite o svojim darovima, talentima. Nemojte misliti o tome što tata radi, ili o onome što neko drugi želi da učinite”.

“Bilo da je to politika, služba u vojsci ili da ostanu kod kuće kao domaćice, ja samo želim da one imaju puno povjerenje u izbor koji naprave… Jedna stvar koju ovih dana zaista zagovaram je da budem sigurna u to da moje djevojčice i djevojčice generalno imaju široku definiciju onoga ko mogu postati. Ako pronađete osobu koju volite i s kojom se želite vjenčati i s kojom želite imati djecu, odlično, a ako ne želite, ja takođe ne želim da vi budete takva osoba koja će provesti život s nekim koga ne voli, samo zato jer misli da to treba učiniti”.

Samo nemojte tu osobu upoznati preko Facebooka.

(tehnoklik.hr)
 

KOMENTARI