Zašto pčele vole Sanski Most? Održano predavanje za pčelare

HomeSanski MostLokalne teme

Zašto pčele vole Sanski Most? Održano predavanje za pčelare

Medvjed uništio košnice i počastio se medom

Udruženje pčelara „Sana med“ iz Sanskog Mosta uspješno je organizovalo još jedno u nizu zimskih predavanja iz oblasti pčelarstva, koje je i ovaj put zbog aktualnosti tema i stručnosti predavača izazvalo veliki interes kod ovdašnjih pčelara.

Predavanje su održali Zlako Tomljenović i Zoran Kladarin koji su govorili o savremenim metodoma pčelarenja, kao i o novim naučnim saznanjima i tehnološkim dostignućima u oblasti pčelarstva. Doktor veterinarske medicine Zlatko Tomljanović, inače stručni savjetnik za pčelarstvo iz Zagreba, iznio je niz zanimljivih podataka o izazovima i problemima koji su prisutni u savaremenom pčalarstvu, pojavi različitih bolesti i na koji način unaprijediti oblast zdravstvene zaštite kod pčela.

12615677_747439718689831_771294342854044719_o

On je iskoristio priliku da ovdašnje pčelare upozna i sa mogućnostima koje pruža Evropska unija i njezini predpristupni fondovi, te je s tim u vezi govorio iskustvima pčelara iz Hrvatske na putu prilagodbe uslovima koje pružaju tržišta u zemljama EU.

U drugom dijelu predavanja, Zoran Kladarin je prezentirao novu digitanu tehnologiju praćenja pčelinjih zajednica pomoću SMS-a. Naime, radi se o veoma sofisticiranoj opremi koja pruža mogućnost pčelarima da na velikim udaljenostima mogu pratiti i bilježiti kretanje pčela, unos meda u košnice, klimatske i ekološke podatke, ali i dobiti informacije o prirodnom staništu koji je pogodan za pčelinju ispašu.

Ova oprema se može postaviti na svim mjestima gdje postoji pokrivenost GSM mrežom, a očitavanje se vrši putem mobilnog aparata. Bitno je naglasiti da je ovo još jedno u nizu stručnih predavanja koja se održavaju tokom zimskog perioda, a koje organizuje Udruženje pčelara „Sana med“ s ciljem što bolje edukacije pčelara.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0