instant fap

Zašto su muškarci i žene toliko različiti?

Taj vječni rat među spolovima uvijek je prisutan. Danas je to već postalo zgodno i koristi se kao dobar marketing. No, istina je da se žene i muškarci doista na neki način razlikuju jedni od drugih. To ne implicira da su jedni bolji, a drugi gori. Radi se zapravo o dostojanstvenoj ravnospravnosti uz postojanje međusobnih razlika

Muškarci i žene razlikuju se u raznim segmentima svog postojanja. Prvenstveno imamo tjelesne razlike. Osim razlike u spolnim organima, muškarci su u prosjeku viši od žena, imaju veći postotak mišića u tijelu i čvršću i gušću dlaku. Žene imaju fleksibilnije zglobove, značajnije viši postotak i različitu distribuciju tjelesne masti te žive dulje od muškaraca.

Nadalje, postoje razvojne razlike. Djevojčice počnu puzati, hodati i govoriti u prosjeku ranije od dječaka. Također, ranije ulaze u pubertet. Muškarci i žene imaju različite spolne hormone koji na različit način djeluju na razvoj mozga, zdravlje i slično, piše Insideout.hr.

Socijalizacija i životne uloge

Nisu samo navedene razlike te koje nas čine drugačijima. Ako se sjetimo davnih vremena, postojale su različite uloge u životu muškaraca i žena. Muškarci su bili lovci i borci te su se brinuli za sigurnost obitelji. Žene su rađale djecu i brinule se o obitelji i emocionalnim odnosima. Danas više nismo lovci i kućanice, odnosi i raspodjele poslova su se promijenile. No, i dalje je u socijalizaciji djece i njihovom učenju uloga prisutna razlika u odgoju i učenju djevojčica i dječaka. Dječaci nikad ne plaču, ne igraju se lutkama i ne nose suknjice.

Djevojčice se ne igraju autićima i ne igraju nogomet. Naravno da se te stvari mijenjaju. Danas i djevojčice nose plavu odjeću i slično. No, i uz moderne roditelje koji potičusvoju djecu da se igraju sa svim igračkama i budu spolno stereotipno neovisna i dalje je prisutan utjecaj medija i okoline. Djeca socijalne uloge uče i po modelu od okoline pa već imate djevojčice od 10 godina koje paze na svoju prehranu i na svoj „outfit“.
Muževnost i ženstvenost

Važno je naglasiti da muževnost i ženstvenost nisu spolne oznake. Svaka osoba u sebi ima i jedno i drugo. Na žalost, odgoj i socijalizacija uči djevojčice da potiskuju svoju muževnost i dječake da potiskuju svoju ženstvenost. Iz tih razloga odrastamo u vrlo različite i necjelovite ljude jer potiskujemo veliki dio sebe. Logika nalaže da će se iz toga izroditi brojni konflikti i neminovna je pojava rata među spolovima koji danas traje. Potrebno je razumjeti drugi spol. Osvijestiti koje su sve razlike među nama i prihvatiti tu različitost.

Kad postanemo svjesni koje su od tih razlika umjetno stvorene potiskivanjem velikog dijela sebe, u mogućnosti smo iscijeliti se. Tu se opet javlja mogućnost zajedničkog razvoja partnera koji za posljedicu ima još veću bliskost. Možete podržavati partnera da probudi i vrati svoju muževnost ili ženstvenost. Da prigrli svoje muževne ili ženstvene osobine. Time će doći do većeg razumijevanja muškaraca i žena, a samim time i partnera. Također, znat ćemo više i bolje pri odgoju vlastite djece i potruditi se da njeguju i svoju muževnost i ženstvenost.

KOMENTARI