Zašto svaki dan treba da pojedete jednu jabuku

HomePozitivne priče

Zašto svaki dan treba da pojedete jednu jabuku

Jedna jabuka dnevno za dobro zdravlje

Iako je od nje moguće napraviti sok, marmeladu, žele, sirće i različite kolače, jabuku je najbolje jesti sirovu. Jabuka je bogata hranjivim sastojcima te sadrži gotovo sve nutritijente koji su potrebni za normalno funkcionisanje organizma.

Naprimjer, jedna srednja jabuka sadrži oko četiri grama vlakana, 14 odsto dnevne doze vitamina C, šest odsto dnevne doze kalijuma i čak pet odsto dnevne doze vitamina K. Osim toga, konzumiranjem ove voćke u organizam ćete unijeti i polifenole, ali i vitamine A, E, B1, B2 i B6.

Prije svega, svakodnevnim konzumiranjem jabuka doprinijećete održavanju zdravlja vaših zuba i desni. Iako ne mogu u potpunosti da zamijene četkicu, zubnu pastu i konac, jabuke čiste zube tako što snižavaju broj bakterija koje se nalaze u vašim ustima. Pored toga, ojačavaju zube i sprečavaju razvoj karijesa.

Fenolno jedinjenje koje se nalazi u kori jabuke smanjuje nivo holesterola u tijelu, što pomaže radu srca. Pored toga, jabuka sadrži mnoštvo vlakana čije konzumiranje pomaže u prevenciji Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Ovo voće sadrži flavonoide, koji imaju antioksidansni učinak na nervni sistem (Parkinsonovu bolest karakteriše poremećaj centralnog nervnog sistema), prenosi b92.

Flavonoidi pomažu i u smanjivanju rizika od raka prostate i pluća, dok se u kori jabuke nalazi mnoštvo slojeva triterpenoida, koji ubija ćelije raka, što je posebno važno za zdravlje grudi, debelog crijeva i jetre.

Jabuke sadrže kvercetin, što je antioksidant zbog koje ona djeluje protivupalno, antialergijski i antivirusno. Samim time, jabuke smanjuju razvoj dijabetesa, zgrušavanje krvi i stvaranje mokraćne kiseline te osim toga pozitivno utiču i na disanje, jer konzumacijom pet ili više jabuka nedjeljno značajno unaprijeđujete rad pluća.

Zbog vlakana koje sadrži u sebi, ovo voće je sjajno oružje u borbi sa probavnim problemima. U slučaju zatvora upiće vodu iz crijeva kako bi ona bolje proradila, dok će u slučaju dijareje upiti višak vode iz stolice.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: