Zašto većina građana neće da se vakciniše: “Ljudima je lakše povjerovati u zavjeru, jer tako sa sebe skidaju odgovornost”

HomeVijestiBiH

Zašto većina građana neće da se vakciniše: “Ljudima je lakše povjerovati u zavjeru, jer tako sa sebe skidaju odgovornost”

Uspješni bh. sportisti nemaju dileme oko vakcinacije: Struka je svoje rekla

Iako je u Bosnu i Hercegovinu dosad stiglo više od 2,9 miliona vakcina protiv virusa korona, tek nešto više od devet odsto građana je vakcinisano objema dozama, podaci su koje je objavilo Ministrastvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Stručnjaci slab odziv na vakcinaciju obrazlažu sa više razloga, a kao dominante ističu dezinformacija koje se šire po internetu, sumnju u transparetnost informacija koje stižu iz zvaničnih izvoraa tiču se nuspojava, čekanju “provjerenih” vakcina.

Ovako mali odziv građana na vakcinaciju i ne treba da čudi jer je i istraživanje Agencije Valicon, o stavovima građana u regionu oko koronavirusa, rađeno  prije godinu dana pokazao da se po pitanju vakcine nešto ovako možemo očekivati.

Naime i tada je više od polovine bh građana vjerovalo u neku od teorija zavjera o koronavirusu, dok je samo četvrtina ili 24 posto građana istaklo da vjeruje u službenu, naučno utemeljenu teoriju odnosno da je koronavirus prirodan virus te da je prešao sa životinje na čovjeka i počeo se širiti kao i ostali virusi. 

A kada je riječ o većini koja je sklona vjerovanju nekoj od popularnih teorija zavjere o koronavirusu situacija je bila sljedeća:

-Trećina ili 32% građana smatra da je koronavirus nastao u Wuhanu u laboratoriju. Od toga 14% smatra je virus kreiran u laboratoriju u Wuhanu i namjerno pušten, 12% je mišljenja da je virus prirodan te da je izašao iz laboratorija u Wuhanu nenamjerno, usljed ljudske pogreške dok 6% tvrdi da je virus prirodan i da je namjerno pušten iz laboratorija.

– 11% bh populacije smatra da Bill Gates, u saradnji sa farmaceutskim kompanijama, stoji iza ove pandemije

– Određen procenat građana BiH (7%) smatra da koronavirus uopšte ne postoji dok jako mali procenat (3%) vjeruje da su za koronavirus odgovorni elektromagnetni valovi iz 5G antena

Sead Pašić, sociolog i dugogodišnji savjetnik za psihološku pomoć i podršku, je kamentarišući ranije za BUKU rezultate ovog istraživanja rekao da građani vole teorije zavjere jer u njima uvijek neko drugi kontroliše vašu sudbinu i vi ste nemoćni.

A pošto ste nemoćni, pojašnjava, sve greške i odgovornosti prebacujete na druge, tamne sile svemira, tajna društva i slično.

Pašić takođe naglašava na ovakvi stavovi nisu stvar neobrazovanosti nego potrebe da sa sebe skidamo odgovornost i neuspjeh u svemu.

“Poznajem ljude koji su visoko obrazovani ali koji vjeruju u čippovanje, zaprašivanje chem trails -a, masone, iluminate, trilateralu, bildereberg. To je njihova stvarnost koja je poželjna a i augmentirana je mainstream medijima koji često staju na stranu zavjereništva. Najbolji prijemr su kablovske mreže kao fox i OAN, koje imaju velik broj gledalaca i svi drugi ih preuzimaju, naročito ultradesni glasači. I to pali, Trump je tako dobio izbore, a nada se da će ih sa Qanon teorijom dobiti opet. Iz tih kablovskih mreža cijeli svijet crpi informacije i prilagođava ih svom gledalištu i tako stvara političku zavjesu koju je teško probiti”, pojašnjava Pašić.

S druge strane nauka je, dodaje, sumnja. Nauka uči, ponavlja, nema gotova rješenje, dugo traje i puna je procedura. Uostalom, zaključuje Pašić, kao i demkratija sama po sebi: “Mnogo je jednostavnije, udariti šakom od stol, prikazati rješenje koje nije rješenje i svako ga razumije. Naročito ga razumije narod, a i pitko je, te je samim tim mnogo bolje čuti da varikina liječi covid nego da nema lijeka, mnogo bolje je čuti da su krivi masoni i Jevreji nego da je naša vlast kriminalna, barbarska i korumpirana. Jer onda ljudi zaključuju: “naša vlast to ne može biti jer je ja biram 30 godina. Ja ne mogu biti u krivu. Krivi su iluminati””.

‘Neznanje je moć’

Zapravo teorije zavjere nailaze na plodno tlo jer su savršeno prilagođene našoj prirodi- pružaju instant informaciju i zadovoljavaju znatiželju, ali ne zahtjevaju dodatno istraživanje, razmišljanje, propitivanje

A kako zaključuje naš sagovornik, ono što jedino može pomoći u borbi protiv protiv ovakvih teorija, ali i opštem napretku svakog čovjeka, jeste razvijanje kritičkog razmišljanja, provjera informcija i posmatranje šireg konteksta.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: