instant fap

Završen dokazani postupak Prošiću

Ulaganjem materijalnih dokaza završen je dokazani postupak Tužilaštva BiH na suđenju Predragu Prošiću, optuženom za zločine počinjene u Sanskom Mostu.

Tužilaštvo BiH je uložilo 63 materijalna dokaza, na koje Odbrana nije imala prigovora. S obzirom da Odbrana nije imala prigovora na dokaze Tužilaštva, u sudnici nisu prezentovani dokazi, već je samo prikazan njihov spisak. Tužilaštvo BiH tereti Prošića da je, kao pripadnik Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na sela na području Sanskog Mosta. On je optužen za progon, ubijanje, paljenje kuća te zatvaranje civila nesrpske nacionalnosti u zatočeničke objekte u Sanskom Mostu. Odbrana optuženog je prigovorila na relevantnost presude izrečene Radoslavu Brđaninu, koju je Tužilaštvo BiH također namjeravalo uložiti kao materijalni dokaz, ali je Sudsko vijeće odlučilo da će presudu cijeniti kao dokument. “Prigovor relevantnosti ulažemo na presudu Radoslavu Brđaninu”, kazao je Svetozar Davidović, branilac optuženog Prošića.

Brđanina, bivšeg srpskog političkog rukovodioca u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) osudio je na 30 godina zatvora. U presudi se, između ostalog, navodi da je Brđanin odgovoran za progone, mučenja, deportacije, hotimično razaranje gradova, naselja i sela u Banjoj Luci, Bosanskom Petrovcu, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu i drugim općinama. Nakon ulaganja dokaza Optužbe, Odbrana je navela da planira saslušati 11 svjedoka i uložiti dva materijalna dokaza. Tužilaštvo se protivilo saslušanju jedne osobe koja je već svjedočila. “Protivimo se saslušanju svjedokinje, ona je bila ovdje, unakrsno je ispitivana”, kazala je Džemila Begović, tužiteljica Tužilaštva BiH. O saslušanju svjedoka Odbrane bit će odlučeno na statusnoj konferenciji zakazanoj za 16. novembar.

KOMENTARI