instant fap

Završen kontrolni popis stanovništva

Završen kontrolni popis stanovništva

Juče je završen kontrolni popis stanovništva, koji je započeo 2. novembra. Kontrolni popis je sproveden u 107 općina u Bosni i Hercegovini, i njime je obuhvaćeno oko 16.000 domaćinstava sa oko 50.000 lica.

Kontrolni popis je urađen metodom slučajnog uzorka u 240 popisnih krugova na nivou države, dok je na području sanske općine ovaj posao sproveden u dva popisna kruga, i to u jednom dijelu Starog Majdana, te u dijelu naselja „Invest 2000“ u užem dijelu grada, ali sa manjim brojem pitanja u odnosu na redovni popis koji je održan u oktobru. Kako su nas informisali iz Općinske popisne komisije, popisivanje u kontrolnom popisu u dva popisna kruga u Sanskom Mostu je završeno u predviđenom roku, a cijeli proces je protekao u skladu sa propisanim procedurama. Inače, kontrolni popis se sprovodi s ciljem ocjene kvaliteta i stepena pouzdanosti rezulatata koji su prikupljeni u redovnom oktobarskom popisu stanovništva, a njegovim završetkom okončan je terenski dio prikupljanja podataka u sklopu ovogodišnjeg Popisa stanovništva u BiH. Prvi, odnosno preliminarni rezultati objavljeni su 5. novembra.

Prema preliminarnim podacima u Sanskom Mostu je popisano 47. 359 osoba. Ukupno domaćinstava je 12. 242 koji žive u 16. 513 stanova. Po popisu iz 1991. godine na području općine Sanski Most živjelo je 60. 307 osoba. Nakon rata dio naše općine koji je pripao susjednom entitetu odvojen je i formirana je opština  Oštra Luka u kojoj je popisano 2.977 stanovnika. Kada se u Sanskom Mostu uporedi broj popisanih stanovnika u odnosu na posljednji popis koji je proveden prije 22 godine, evidentno je da su posljednja ratna dešavanja uzrokovala promjenu demografske slike na ovim prostorima.

Za sada, preliminarni rezultati sadrže samo podatke o ukupnom broju popisanih osoba te ukupnom broju stanovnika, domaćinstava i stambenih jedinica na nivou Bosne i Hercegovine, entiteta, kantona, općina i naselja, i kao takvi podložni su promjenama tokom statističke obrade podataka. Konačni rezultati Popisa biće publikovani sukcesivno, odnosno nakon završetka obrade podataka, i to u periodu od 1. jula 2014. do 1. jula 2016. godine.r

KOMENTARI