Završena druga faza deminiranja  na području Sasine

HomeLokalne temeSanski Most

Završena druga faza deminiranja na području Sasine

MNK Sasina u osmini finala Kutije šibica

Na području sela Sasina, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, ovih dana okončana je druga faza deminiranja tokom koje je od zaosatlih mina iz proteklog rata očišćeno oko 5,5 kvadratnih kilometara zemljišne površine.

Prema riječima Saida Ramića, načelnika Civilne zaštite Sanski Most, radi se o području za koje se pouzdano zna da krije brojna minska polja, obzirom da je riječ o nekadašnjoj crti razdvajanja sukobljenih strana iz proteklog rata. Tokom deminiranja na pomenutom prostoru pronađeno je veliki broj protivpješadijskih mina i više neeksplodiranih minsko eksplozivnih sredstava.

Tokom naredne godina planirano je da se provede treća i završna faza deminiranja. Inače, radi se o projektu koji provodi nevladina organizacija Norveška narodna pomoć, a finansiran je sredstvima vlada Švajcarske i pomenute skandinavske zemlje. Aktivnosti se provode u saradnji s Centrom za uklanjanje mina BiH.

Sanski Most spada u kategoriju općina s visokom opasnošću od neeksplodiranih minsko eksplozivnih sredstava i poslije Bihaća, kada je riječ o Unsko sanskom kantonu, smatra se lokalnom zajednicom s najvećim brojem zaostalih minskih polja iz perioda rata.

Najugroženija su područja koja se nalaze u rubnim dijelovima općine, prema susjednom entitetu, obzirom da se radi o linijama razdvajanja iz proteklog rata.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0