instant fap

Završena sjednica GO SDP-a: Vanredni Kongres u decembru, Bećirović podnio ostavku

Završena sjednica GO SDP-a: Vanredni Kongres u decembru, Bećirović podnio ostavku

Na vanrednom Kongresu bi trebalo biti izabrano kompletno rukovodstvo SDP-a, kao i izmjena Statuta stranke, nakon čega bi trebao biti održan i redovni Kongres. Novoizabrano rukovodstvo će upravljati strankom do redovnog Kongresa, na kojem će se ponovo birati predsjednik SDP-a i ostali organi stranke

glavni-odbor-sdpa-donio-odluku-vandredni-kongres-6-decembra

Redovni Kongres mora biti održan godinu prije Lokalnih izbora.

Pred kraj sjednice je Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a, podnio ostavku na tu funkciju. Novinarima je nakon izlaska iz sale Općine Centar, gdje je održana sjednica, kazao kako je to učinio jer je predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija odbio odstupiti sa svoje funkcije.

Kao što je to rekao i prije nekoliko dana, Bećirović je ponovio da je vanredni Kongres “izrežirani Kongres”, a optužio je i predsjednika stranke da skreće pažnju sa suštinskih promjena u SDP-u i unutarnje demokratizacije.

Bećirović je ponovio kako je osvojio najviše glasova na Općim izborima od svih kandidata stranke, uključujući i predsjednika Lagumdžiju.

“Pozvao sam Lagumdžiju da podnese ostavku u skladu sa članom 75. Statuta, također sam pozvao i sve potpredsjednike, gereralnog sekretara… da i oni podnesu ostavke. Lagumdžija nije imao sluha na to, povo idemo u pravcu malog izrežiranog Konresa, umjesto da idemo pravu demokratizaciju, da demokratiziramo Statut, ispalo je večeras da je najpreče da izaberemo rukovodstvo, a ne da idemo u suštinske promjene. Zbog toga sam podnio neopozivu ostavku”, izjavio je Bećirović.

Nakon sjednice Lagumdžija je kazao kako je GO SDP-a praktično usvojio onakvu odluku kakvu je Predsjedništvo stranke predložilo.

KOMENTARI