Završene su hitne sjednice Kolegija i Predsjedništva SDA

HomeBiH

Završene su hitne sjednice Kolegija i Predsjedništva SDA

Aviokompanija Wizz Air otkazala 50 linija u BiH i regiji

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije, rekao je novinarima da vlast na federalnom i državnom nivou žele formirati na istoj platformi na kojoj su i počeli.

“Stranki demokratske akcije nije prihvatljiva manjinska vlada. Potrebna je stabilna vlada u kojoj će učestvovati predstavnici svih stranaka iz koalicionog aranžmana”, rekao je Izetbegović.

On je još jednom pozvao DF da se vrati za pregovarački sto, te je poručio da će, kakva god njihova odluka bila, formirati vlast.

Za SDA je neprihvatljivo da bilo ko u ovom trenutku napušta proces koji se nalazi u završnoj fazi. Svako ko to čini mora biti svjestan svoje odgovornosti za sve štetne posljedice, kažu iz ove stranke.

Podsjećamo, treći neuspješni sastanak delegacija političkih stranaka koje čine većinu na državnom i federalnom nivou, jučer je napustio predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić.

Komšić je kazao da Demokratska fronta neće imati svoje ministre u Vladi Federacije BiH, ali da je spreman podržati “manjinsku vladu” SDA i HDZ-a kako bi se otkočio proces formiranja Federalne vlade.

Predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović, ostao je pri zahtjevu da se ovoj stranci i drugim strankama okupljenim oko njih dodijeli šest ministarstva u Federalnoj vladi u čemu ga je podržao Bakir Izetbegović.

Izetbegović je jučer izjavio kako je Čoviću predložio samo ono što je ranije dogovorio s Komšićem i da mu nije jasno Komšićevo ponašanje.

Ukoliko do 11. marta lideri koalicionih stranaka ne postignu dogovor o formiranju vlasti na državnom nivou Predsjedništvo BiH će morati, umjesto Denisa Zvizdića iz SDA, imenovati novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH kako te određuju ustavne odredbe i Zakon o Vijeću ministara BiH.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: