Završne riječi na suđenju zbog paljenja zgrade Predsjedništva BiH u februaru 2014; Hatibović: Evo flaša, donio sam benzin

HomeVijestiBiH

Završne riječi na suđenju zbog paljenja zgrade Predsjedništva BiH u februaru 2014; Hatibović: Evo flaša, donio sam benzin

Počeli protesti budžetskih korisnika USK-a

Velika šteta

Optužnicom Tužilaštva BiH, Hatibović se tereti da je počinio krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, jer je tokom protesta pomogao demonstrantima da zapale zgradu Predsjedništva i Arhiva BiH, tako što im je iz svog automobila podijelio boce sa zapaljivom tečnošću, tzv. molotovljeve koktele.

– Tužilaštvo je kroz predočene dokaze i iskaze svjedoka uspjelo dokazati da je optuženi počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Saslušani su brojni svjedoci koji su toga dana bili ispred Predsjedništva BiH, među njima i Nihad Trnka (koji je priznao krivicu i nagodio se sa tužiteljem), kazao je Čampara.

Naveo je i da je uviđajem utvrđeno da je došlo do velike materijalne štete, zapaljeno je nekoliko policijskih vozila, te sam Arhiv BiH, a prema nalazu vještaka, šteta je procijenjena na 231.833,90 KM. Čampara je podsjetio da je Hatibović tokom svjedočenja, davao potpuno nelogične i netačne informacije.

– Optuženi je auto zaustavio u blizini Predsjedništva BiH, što su potvrdili i svjedoci. Demonstranti su između 14 i 15 sati počeli kamenicama gađati zgradu i napadati policiju, a oko 17, kada je došao Hatibović, nastupilo je paljenje zgrade, dodao je tužitelj.

Faris Islamović, jedan od svjedoka, ispričao je da je vidio Hatibovića da otvara gepek i demonstrantima dijeli flaše u kojima su bile krpe. Službenik policije Emir Imamović je potvrdio da su demonstranti bili oduševljeni kada se pojavio Hatibović. Svjedok Ismar Mešanović je kazao da je vidio optuženog kako se zaustavlja na tramvajskim šinama i viče: “Evo flaša, donio sam benzin”.

Satnica

Bilić je istakao da tužitelj nije uspio dokazati krivicu te dodao da se i tokom pregleda medijskih izvještaja, koji su toga dana izvještavali uživo, jasno vidi da je paljenje zgrade nastupilo prije 17 sati, odnosno prije dolaska optuženog.

– Na suđenju tadašnjeg direktora SIPA Gorana Zupca, koji je i osuđen, utvrđeno je da je do paljenja došlo oko 15 sati, a ne 17, istaknuo je Bilić, dodavši da uzrok požara nije tačno utvrđen.

Sudija Branko Perić presudu je zakazao za 17. mart.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0