instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Zbog ekstremno visokih temperatura nadležni u Tuzli izdali upozorenja i savjete

Zbog ekstremno visokih temperatura nadležni u Tuzli izdali upozorenja i savjete

Služba civilne zaštite Tuzle izdala je posebno upozorenje građanima zbog visokih dnevnih temperatura zraka i UV indeksa u vremenskom periodu od 9. do 14. jula ove godine.

U petodnevnom periodu na području Tuzle, ali i u ostatku Bosne i Hercegovine očekuju se ekstremno visoke temperature zraka između 34 i 41 stepeni celzija, uz tropske noći sa minimalnim temperaturama od 20 stepeni celzija.

Iz Službe civilne zaštite Tuzle navode da se za vrijeme trajanja velikih vrućina treba pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova, a preporučuje se primarno rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem dolazi do dehidracije.

“Potrebno je piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera, zatim izbjegavati boravak na direktnom suncu u periodu od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s hroničnim bolestima”, kažu iz tuzlanske civilne zaštite.

Osobe koje rade na otvorenom  trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta. U savjetima se navodi i to da je potrebno nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca

“Potrebno je rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak, danju zatvoriti prozore i spustiti roletne, naročito one koje su okrenute prema suncu. Potrebno je isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu, izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima”, ističu iz Službe civilne zaštite Tuzle.

Ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu, potrebno je i redovno koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci – za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.

Ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet ljekara, a u slučaju nastanka određene opasnosti  i ugrožavanja zdravlja i života ljudi  što hitnije pozvati: Službu hitne medicinske pomoći – 124, Operativni centar civilne zaštite – 121, Operativni centar MUP Tuzlanskog kantona – 122 ili Vatrogasce – 123.

KOMENTARI