instant fap

Zbog uređenja vrta možete završiti u zatvoru!!

KAD ZAMISLIMO tipičnu američku kuću i dvorište koje je okružuje, uvijek nekako zamislimo uredno poredane kućice šarenih fasada i strogo pokošene trave. Nije to bez veze! U mnogim sjevernoameričkim državama postoje zakoni koji propisuju da se ulazno dvorište, trava i ograda moraju održavati po vizualnim standardima koji se slažu s ostatkom susjedstva, piše na stranici yummly.com.

Klasična stabla, cvijeće i obična zelena trava su u redu, ali vrt s povrćem, bez obzira koliko ga vi urednim održavali, u većini slučajeva – nije dobrodošao. Mnogi će pomisliti, pa dobro, što je najgore što se može dogoditi ako ljudi zasade pokoju rajčicu ili glavicu mladog luka?! To je samo povrće. Hranjivo, šareno i mnogo korisnije od obične trave.

Pa, mogli bi vas uhititi ili barem globiti s oko 1700 kuna po svakom danu koji niste uredili dvorište po standardima susjedstva i zakona. Najbolje to zna Julie Bass iz američke savezne države Michigan koja se u srpnju 2011. godine suočila sa zatvorskom kaznom od 93 dana zbog povrća koje je posadila u svom dvorištu. Ona je svoje obično, travnato dvorište podijelila na četiri odvojena vrta s povrćem, a u akciji su joj čak pomogla i djeca iz susjedstva. Mnogi su njezinu akciju čak smatrali izvrsnim doprinosom zajednici. No gradski planer je ustrajao da njezin vrt krši gradski propis i da to nije “ono što želimo vidjeti u dvorištu”.

Zbog vrta smršavili 50 kg

Iako je sudac odbacio optužbe, Julie bi još uvijek mogla stradati od tužbe ukoliko planer ustraje. Da se ovakve stvari ne događaju samo u SAD-u pokazuje slučaj iz Kanade gdje se Josée Landry i Michel Beauchamp bore protiv gradskih vlasti koje su ih kaznile s 500-1000 kuna kazne po svakom danu prijestupa.

Gradski zakon propisuje da vrt smije zauzimati samo 30% vidljivog dvorišta, a ovaj par se ne želi odreći predivnih usjeva svježe repe, tikvice, rajčica, luka i prokulica koje čak dijele po susjedstvu i nemaju u planu odustati. Još tvrde da im je njihov vrt i fini plodovi koje uzgajaju u njemu pomogli da skupa smršave ukupno 50 kilograma.

Razočarani par odbija platiti globu ali i odreći se svoga vrta te su čak pokrenuli peticiju protiv gradskih vlasti. Što vi mislite o ovom zakonu?

KOMENTARI