instant fap

Zdena prioritet lokalne vlasti

Zdena prioritet lokalne vlasti

Mještani Mjesne zajednice Zdena, bili su domaćini informativnog sastanka sa Načelnikom općine, predstavnicima lokalnih komunalnih preduzeća i zakonodavne vlasti. Primarna tema razgovora je bila dinamika izvođenja radova na kanalizacionom sistemu u Prvomajskoj ulici, rekonstrukcija saobraćajnice i druge infrastrukture nakon završetka treće faze Projekta kanalizacionog sistema u MZ Zdena.

Načelnik općine se zahvalio građanima na strpljenju s obzirom na obim građevinskih radova i zajedno sa svojim savjetnikom detaljno prezentirao slijed radova na kanalizacionom sistemu kao i na prostoru Mjesne zajednice. Zatim su prisutni upoznati sa činjenicom da je u pripremi Odluka o kreditnom zaduženju iz koje bi se financiralo nekoliko značajnih projekata od kojih će najveći dio biti izdvojen za izgradnju Prvomajske ulice. 

Načelnik Hasanbegović je istakao da svi projekti financirani iz kreditnog zaduženja nisu projekti jedne ili dvije političke partije, nego da se nada da će svi vijećnici podržati ove projekte kao zajednički doprinos boljim uslovima života svih građana koji žive i rade na navedenim prostorima.

Predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Mensur Seferović, ujedno i predstavnik vodovoda, u svome je istupu naveo pozitivnu činjenicu da je u Prvomajskoj ulici izmijenjena sva komunalna infrastruktura, ali i to da su položene cijevi za priključak vode sa izvorišta rijeke Dabar kojim bi se omogućilo redovno snabdijevanje i u najsušnijim mjesecima, a višak vode bi se vraćao u vodotok rijeke Zdene.

Seferović je istakao i činjenicu da će prema Zdeni biti usmjerena sredstva i sa viših nivoa namijenjena općini Sanski Most kako bi se realizacija projekta ubrzala, ali je u ovom trenutku najvažnije da se realizira odluka o kreditnom zaduženju preko Razvojne banke.

Riječ je o najpovoljnijem kreditnom aranžmanu sa najpovoljnijom kamatom i grejs periodom. „Uvjeren sam da ćemo svi u vijeću dati podršku projektu uređenja Zdene, a riječ je o najvećoj poslijeratnoj infrastrukturnoj investiciji na našoj općini.“

Građani Zdene su istakli i druge probleme s kojima se suočavaju mještani ove Mjesne zajednice. Kao što je Vodovod na području Magarica, asfaltiranje nekoliko ulica, problem napajanja električnom energijom, sanacija Halilović sokaka i drugi projekti. 

Na ovom sastanku je postignut dogovor mještana i predstavnika lokalne vlasti oko prioriteta i dinamike izvođenja radova na pomenutim projektima.

KOMENTARI