instant fap
NaslovnicaBiH

Zdravstvo u BiH najgore u regionu

Zdravstvo u BiH najgore u regionu

Zdravstvo u BiH najgore je u regionu, što potvrđuju podaci Svjetskog ekonomskog foruma, prema kojem je BiH od 134 zemlje na 89. mjestu, daleko iza Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma za prošlu godinu najboljim zdravstvenim sistemom i kvalitetom u zdravstvenim ustanovama može se pohvaliti Crna Gora, koja je na 33. mjestu. Srbija je na 50, Hrvatska na 48. mjestu, Makedonija je 69, dok je Albanija na 56. mjestu.

Prema riječima predsjednika Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenka Granulića, trebalo bi hitno promijeniti mnogo stvari u samom funkcionisanju zdravstvenog sistema, kako u RS, tako i u BiH.

– Naš zdravstveni sistem n bolje bi mogla da “pomakne” samo bolja edukacija zdravstvenih radnika i poboljšanje kvaliteta zdravstvenih ustanova, za šta je potrebno mnogo novca – istakao je Granulić.

– Kada su u pitanju uslovi rada zdravstvenih ustanova, najalarmantnija situacija je u bolnici “Kasindol” u Istočnom Sarajevu – kazao je Granulić.

Istakao je da bi do rješenja problema u zdravstvu svakako dovela i racionalnija potrošnja zdravstvenih ustanova.

– Primanja zdravstvenih radnika nisu na uzornom nivou, što je opet posljedica nedostatka sredstava. Na našim prostorima se izdvaja najmanje novca po glavi stanovnika za zdravstveno osiguranje, odnosno svega oko 190 eura, dok je u Srbiji taj iznos 240 eura, a u Sloveniji čak oko 1.000 eura – dodao je Granulić.

I u Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da prilikom poređenja zdravstvenog sistema RS sa zemljama okruženja treba imati u vidu da su izdvajanja za zdravstvo po glavi stanovnika u RS najniža.

– Ipak, najbolji indikator razvoja zdravstva u RS je smanjeno upućivanje osiguranika na liječenje izvan Srpske – istakli su u Fondu.

Koliko je situacija u pojedinim zdravstvenim ustanovama loša, najbolje pokazuje primjer nekoliko bolnica u Srpskoj koje su se zbog teške materijalne situacije našle pred blokadom računa.

Najgora situacija je u bolnicama u Doboju i Istočnom Sarajevu, koji imaju višemilionska dugovanja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić obećao je prije desetak dana na sastanku sa direktorima tih bolnica da će iznađi rješenje kako bi bili sanirani ovi problemi.
Odlazi kadar

U Sindikatu zdravstva upozoravaju da uskoro neće imati ko da nas liječi, zbog toga što veliki broj ljekara odlazi iz RS da radi u drugim zemljama.

– Zbog boljih plata naši ljekari sve više odlaze u Sloveniju i razne druge zemlje, zbog čega se mi suočavamo sa nedostatkom specijalističkog kadra u gotovo svim granama – istakao je Granulić za Glas Srpske.