instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Želimo vam puno trenutaka provedenih u prirodi

Želimo vam puno trenutaka provedenih u prirodi

Dabarska pećina jedan je od prirodnih dragulja koji se nalazi na području općine Sanski Most. Priroda se na ovom mjestu izdašno poigrala sa stijenom i vodom.

Pećina je neistražena i niko pouzdano ne zna koliko je duga i duboka. Ulaz je veličanstven i podsjeća na početak prirodnog tunela kroz Grmeč. Pri samom ulasku u pećinu pred posjetiocem se otvara ogromni unutrašnji prostor, a što se ide dalje u njenu utrobu, nailazi se na vodu čija su jezerca obilnija za vrijeme kišnih i sniježnih perioda.

U vrijeme obilnih kiša stvara se veliko jezero koje onemogućava ulazak dublje u pećinu. Dabarska pećina ne obiluje, poput Hrustovačke, pećinskim ukrasima, stalaktitima i stalagmitima, ali zbog svoje veličine pruža utisak impozantnosti. Zanimljivo je da njena unutrašnjost nikada nije do kraja istražena, tako da i danas predstavlja pravi izazov za speleologe. Prilikom naučnih istraživanja od prije nekoliko decenija, u jezeru, koje se nalazi u unutrašnjosti pećine pronađena je „čovječija ribica“, endemska vrsta iz prahistorije koja je opstala jedino u izuzetno čistim vodama i mračnim prostorima.

Također, arheološkim istraživanjima koja su vršena na ovom mjestu, došlo se do saznanja da je pećina nastanjivana u prahistoriji, obzirom da su pronađeni predmeti koje su u svakodnevnom životu koristili naši preci. U blizini su pronađeni su i ostaci sojeničkog naselja i pretpostavlja se kako oni potiču iz perioda Ilira. Svega stotinjak metara od same pećine nalazi se izvor rijeke Dabar. Voda u ogromnom mlazu, stvarajući snažan huk, izvire iz stijene otičući riječnim koritom čija je dužina oko 3,5 kilometra. Rijeka Dabar zmijoliko vijuga kroz kanjon koji je obrastao bogatom vegetacijom i ulijeva se u Sanu.

Radi se o potpuno čistom riječnom vodotoku, a dobri poznavaoci rijeke kažu da se ona slobodno može piti na izvoru i ušću. Kanjon Dabra predstavlja ekološki raj, nenarušen je izgradnjom i od prije nekoliko godina, odlukom općinskog vijeća Sanski Most, proglašen općim dobrom od posebnog značaja. Rijeka je bogata raznovrsnom ribom, a posebno se to odnosi na potočnu pastrmku koju ribolovci vole nazivati i kraljicom riba. Na rijeci Dabar svake godine se odvijaju domaća i međunarodna takmičenja u flaj fišingu u organizaciji ovdašnjeg Društva sportskih ribolovaca „Sana“.

Nekoliko stotina metara prije ušća Dabra u Sanu, nalazi se poznao izletište, omiljena destinacija Sanjana. Krajem februara i početkom marta na ovom mjestu se održava tradicionalni otvor ribolovne sezone na potočnu pastrmku, događaj koji na obale Dabra okupi na stotine posjetilaca. Iznad samog izletišta nalaze se ostaci starorimske utvrde koja je u prošlosti služila za kontrolu puteva koji su se prostirali duž rijeka Sane i Dabra. Sve pobrojane lokacije su pravi turistički dragulji i riječ je o resursima na kojima općina Sanski Most bazira razvoj svog turizma.

KOMENTARI