HomeMagazin

Želite li postati novi Bolt?: Pogledajte kakve su mogućnosti da se to desi

Uzeo je legendarnom Johnsonu rekord na 400 metara i šokirao Bolta

Generalno sportisti Olimpijci su obično stari između 20 i 35 godina, a nakon te dobi se šanse za osvajanje medalje drastično smanjuju. Ali, koliko je zapravo teško, odnosno lako doći do medalje?

Nakon proteklih Olimpijskih igri mnogima će sport postati nekako bliži i draži. Oni najveći entuzijasti možda će biti potstaknuti i na profesionalno bavljenje sportom. Generalno sportisti Olimpijci su obično stari između 20 i 35 godina, a nakon te dobi se šanse za osvajanje medalje drastično smanjuju. Ali, koliko je zapravo teško, odnosno lako doći do medalje?

Iako je većina ljudi ponekad trčala na 100 metara, ako nigdje drugo ono u školi, šanse za osvajanje zlata u toj disciplini iznose jedan na 900 miliona, odnosno postoje 11 puta veće šanse da vas pogodi meteor. Slične su šanse i u drugim sportovima.

Primjera radi, za osvajanje zlata u fudbalu, imate 2.390 puta veće šanse da podlegnete smrti zbog bakterije koja jede ljudsko meso, ili ako ste žena, dvostruko je vjerovatnije da ćete prije od zlata roditi identične četvorke.

Što se tiče golfa, imate 18.000 puta veće šanse da ćete biti izabrani za astronauta u NASA nego osvojiti zlato, piše BBC.

Ali, šta ako postoji drugi način za dobijanje medalje?

Kako izgleda, s čeličnom odlučnošću, strategijom i uz pomoć statistike, možete povećati šanse na jedan prema par stotina, što i ne zvuči tako loše. Prvo treba istaći ono očigledno, identifikovanje toga šta su vaše prednosti može vam olakšati sportski život.

Ako težite oko 55 kilograma vjerovatno je bolje da odustanete od takmičenja u veslanju. Ako ste bogati, jedrenje može biti sport za vas. Ako živite blizu brzaka, zašto vas slalom s kanuom ne bi odveo u Tokijo?

Dresiranje je jedan od takvih sportova. Za one koji to nisu vidjeli, “plesanje konja” podrazumijeva elegantno obučene jahače koje diriguju životinji od pola tone da graciozno rade piruete. To nije sport za one željne adrenalinske akcije, kao ni tankog novčanika. Za početak, treba vam konj, a tek oko pet njih na svakih hiljadu primjeraka su dovoljno dobri da se takmiče na Olimpijskim igrama.

Budući da ćete jahati barem šest dana u sedmici, poželjno je kupiti konja, ali to nije sve – potrebna vam je još i masa dodataka od kojih samo uniforma košta oko 10.000 eura.

Za postizanje olimpijske slave na “lakši način”, poželjno je biti dobar u sportu s kojim se statistički ne bavi puno ljudi. Primjera radi, među takve spada bacanje kladiva, rukomet i brzo hodanje.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0