instant fap

Zemlja se zagrijava: Ovog ljeta oboreno više od 400 rekorda najviših temperatura

Zemlja se zagrijava: Ovog ljeta oboreno više od 400 rekorda najviših temperatura

Analiza temperaturnih zapisa pokazala je da je tokom prošlog ljeta oboreno više od 400 rekorda najviših temperatura na sjevernoj hemisferi.Rekordi su oboreni u 29 zemalja u periodu od 1. maja do 30. augusta ove godine. Trećina rekordnih temperatura zabilježena je u Njemačkoj, a zatim u Francuskoj i Holandiji. Analizu je proveo kalifornijski klimatski institut Berkeley Earth.

Tokom ljeta je više od 1.200 mjesta na sjevernoj hemisferi bilo najtoplije do sada. Podaci su uključivali mjerenja i podatke meteroloških stanica na sjevernoj hemisferi u proteklih 40 godina.

Naleti toplotnih valova u Evropi u junu i julu ove godine oborili su brojne lokalne i svjetske rekorde. U Francuskoj je izmjereno rekordnih 46 stepeni celzija, a visoke temperature prvi put su zabilježene i u Velikoj Britaniji, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu i Holandiji.

“Ovo ljeto je veoma važno, jer su oboreni brojni rekordi. U određenim mjestima u Evropi zabilježene su najviše temperature u posljednjih 150 godina”, kaže Robert Rohde, vodeći naučnik Berkeley Earth instituta.

Natprosječno toplo bilo je i u ostatku svijeta. Rekordne temperature izmjerene su i širom SAD-a, a u Japanu je od posljedica toplotnog udara preminulo 11 osoba.

BBC piše da su u julu ove godine oboreni svi temperaturni rekordi širom svijeta. Na globalnim nivou je temperatura porasla za 0,04 stepena celzija u odnosu na prethodno najtopliji mjesec u julu 2016. godine. Sve to je, isitču naučnici, znak da se Zemlja zagrijava.

KOMENTARI