instant fap

Zemljotres koji je promijenio grad: Banja Luka je prije 45 godina sravnjena sa zemljom

Zemljotres koji je promijenio grad: Banja Luka je prije 45 godina sravnjena sa zemljom

U jutro 26. oktobra 1969. godine Banju Luku i širu okolinu pogodio je zemljotres jačine 7,5 stepeni Merkalijeve skale, a drugi udar, sljedećeg dana, bio je još jači – cijelih 8,5 stepeni.

banjaluka-zem

Mada su ljudske žrtve bile relativno malobrojne – poginulo je 15 ljudi, dok je hiljade njih bilo povrijeđeno – materijalna razaranja bila su ogromna.

Zemljotres je sravnio sa zemljom ili nepopravljivo oštetio hiljade privrednih objekata, javnih i stambenih zgrada, puteva, mostova. Potpuno je uništeno 86.000 stanova. Velika oštećenja nanesena su školskim (266), kulturnim (146), zdravstvenim (133), društvenim i objektima javne uprave administracije (152).

Privreda je pretrpila značajne gubitke. Sva preduzeća su naredni period radila sa značajno smanjenim kapacitetima, a neka su potpuno prestala sa proizvodnjom.

Međutim, uz nesebičnu pomoć iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije, pa i iz inostranstva, Banja Luka je za nekoliko godina “stala na noge” i, štaviše, postala bogatija za mnoga moderna zdanja, pa i čitava urbana naselja: Borik, Nova Varoš, Starčevica, Obilićevo, Hisete, Rosulje, Paprikovac, Petrićevac.

U zemljotresu je stradala i zgrada čuvene Realke, koju je od 1895 do 1898. godine gradio poznati preduzimač Hipolit Pokorni. Bila je to najljepša zgrada iz austro-ugarskog perioda, ponos grada, ali je u zemljotresu ozbiljno oštećena, pa je naloženo njeno rušenje 31. januara 1970. godine.

Kao sjećanje na taj događaj u Banjoj Luci, na Trgu Krajine, postavljen je spomenik “krivi sat”, sa kazaljkama koje pokazuju vrijeme kada se zemljotres dogodio – 9 sati i 11 minuta.

KOMENTARI