instant fap

Zemlju u nedjelju pogađa solarna oluja!

Sunčeva aktivnost je na visokom nivou, pa naučnici posmatraju aktivni region 1515. Oni smatraju da su šanse da će taj region u sljedećih 24 sata emitovati nove solarne oluje čak 80 odsto.

Iz Centra za predviđanje svemirskog vremena pri NOAA kažu da će 8. jula biti geomagnetne aktivnosti, jer će visoko nabijene čestice nakon dvije nedavne erupcije na Suncu, doći do Zemlje. Ove oluje takođe bi mogle da dovedu do ometanja radio talasa i, naravno, da uzrokuju polarnu svjetlost.

Američka svemirska agencija NASA javila je da je solarna oluja klase M pogodila Zemlju, uzrokujući kraći prekid radio talasa rano ujutro 5. jula.

Astronomi stalno posmatraju aktivni region 1515, kompleks sunčevih pjega na površini zvijezde okrenut ka Zemlji. Sunčeve pjege uzrokuju područja magnetne aktivnosti na površini Sunca koja su sposobna da dovedu do erupcije energije i čestica koji potencijalno mogu da pogode našu planetu.

Astronomi, koji od 3. jula posmatraju region 1515, kažu da je emitovano 12 solarnih oluja srednje jake klase M – najjača je oluja klase X, iza koje se nalazi klasa M.

KOMENTARI