instant fap

“Zenički golub i golubica”: Supruzi poklonio bubreg za godišnjicu braka i tako joj spasio život

“Zenički golub i golubica”: Supruzi poklonio bubreg za godišnjicu braka i tako joj spasio život

SAFET GOLUB, 63-godišnji umirovljenik zeničke Željezare, svojoj je supruzi Hamidi poklonio bubreg.

starijipar_26102014_shutter

Ona je, naime, posljednjih desetak godina imala zdravstvenih problema, a nakon što joj je jedan bubreg otkazao, započeli su problemi i s drugim te je 2005. godine krenula na dijalizu.

Spletom životnih okolnosti, Safet je dobio mogućnost da joj bubreg “pokloni” upravo za njihovu godišnjicu braka, piše Dnevni avaz.

“Još 2005. izrazio sam želju da joj doniram bubreg, ali zakon je to omogućio tek 2006. godine”, otkriva Safet.

Tako su Safeta doktori godinama uvjeravali da je transplantacija neizvediva jer im bubrezi “nisu podudarni”. Safet je postao toliko očajan da je u jednom trenutku pomislio da bi bubreg trebao javno ponuditi na prodaju, a zarađenim novcem bi potom osigurao Hamidi drugi.

“Saznao sam za jednu kontakt emisiju i javio se za sudjelovanje. Tu sam upoznao doktora Emira Hodžića iz tuzlanskog Univerzitetsko-kliničkog centra. On mi je rekao doslovno: ‘Safete, medicina je napredovala, bitno je da imate istu krvnu grupu. A upravo se o tome i radilo, imali smo istu krvnu grupu. Našoj sreći nije bilo kraja'”, rekao je Safet.

Prije transplantacije otišli su na nekoliko pregleda u Tuzlu, nakon čega su krenule pripreme za operaciju.

“Sve je trajalo kao cijela vječnost. Planirani smo početkom rujna, a onda se dogodila smrt djevojke čiji su organi donirani za četiri osobe pa je naša operacija prolongirana. Konačno, 24. rujna se dogodila transplantacija Safetovog bubrega meni. Sve je proteklo dobro. On je izašao za nekoliko dana, a ja ovog tjedna”, rekla je Hamida.

Njih dvoje dobili su i novi nadimak, “zenički golub i golubica”, a Safet je objasnio okolnosti u kojima je nadimak nastao.”Dogodilo se da sam supruzi, dok je ležala u bolnici, napisao pjesmu, koja je krenula iz mene. Pročitao sam je uživo u programu radija Kalman, a supruga je slušala na radiju u sobi. Tad su nas prozvali ‘zeničkim golubom i golubicom'”, rekao je presretni 63-godišnjak.

KOMENTARI