instant fap

Zenički studenti se čitanjem imena 102 ubijene djece prisjetili zločina u Prijedoru

Zenički studenti se čitanjem imena 102 ubijene djece prisjetili zločina u Prijedoru

Studenti i profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici danas su šetnjom centrom Zenice, polaganjem cvijeća i čitanjem imena ubijene djece odali počast 3.176 prijedorskih žrtava povodom obilježavanja Dana bijelih traka.Iz Zenice su danas poslane jasne poruke da historija ne smije biti zaboravljena te da se budućnost ne može graditi na zaboravu. S transparentima i bijelim trakama na rukama mladi studenti Zenice prošetali su od zgrade Pravnog fakulteta u Zenici do spomen-obilježja Kameni spavač gdje su održali prigodan performans.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici Ajdin Huseinspahić je kazao da je 31. maj bio samo vrh planiranog genocida te da je zločin u Prijedor ne samo zločin protiv čovječnosti već i zločin protiv inteligencije s obzirom da su stradali Prijedorčani koji su zaslužni za razvoj tog grada.

“I ove godine se prisjećamo kako drugih žrtava tako i žrtava prijedorskog genocida. Ovo je inicijativa studenata Pravnog fakulteta u Zenici, a nama profesorima je drago da to možemo podržati. Kako bi sačuvali sjećanje moramo ustrajati na istini jer će u suprotnom laž koja je svjesno fabrikovana izdominirati na društveno-političkoj sceni. Mlade generacije koje nisu bile rođene kada se dogodio ovaj zločin moraju ovoga biti svjesne”, kazao je Huseinspahić.

Studentica spomenutog fakulteta Zerina Polimac je kazala da je ponosna što je dio ovog događaja i što na ovaj način doprinose očuvanju istine o ubijanju 3.176 osoba među kojima i 102 djece, dok je njena kolegica Lejla Komarac mišljenja da su ovi datumi značajni za mlade ljude.

“Mi moramo održavati tradiciju obilježavanja ovih dana jer na mladima svijet ostaje i oni će kreirati budućnost, a to ne mogu raditi ako ne gledaju u prošlost i na greške koje su se dogodile”, izjavila je Komarac.

Nakon polaganja cvijeća Huseinspahić je studentima i građanima Zenice održao kratko predavanje nakon čega su studenti pročitali imena 102 ubijene prijedorske djece.

KOMENTARI