Zgrada stare željezničke stanice

HomeLokalne temeSanski Most

Zgrada stare željezničke stanice

Cvijeće za sve koji su ugradili živote u temelj slobode

 Zgrada stare željezničke stanice u Sanskom Mostu vrijedan je kulturno-istorijski objekat iz prošlosti ovih prostora, ali je već decenijama prepušten zubu vremena i propadanju, te mu svakog časa prijeti urušavanje.

Objekat se već dugo nalazi na listi zaštićenih kulturno-istorijskih spomenika pod zaštitom države, što, međutim, znatno komplikuje situaciju u vezi s njegovim održavanjem ili eventualnom obnovom.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović kaže kako se u proteklim decenijama nije vodilo dovoljno računa o zaštiti sličnih građevina iz prošlosti.

“Ono što komplikuje cijelu situaciju jeste to što mi ovdje imamo svezane ruke, jer se objekat nalazi pod zaštitom državne institucije. Njegovo restauriranje ili obnova, prema ranijim procjenama, zahtijevali bi milionska ulaganja, a mi ta sredstva u općinskom budžetu, u situaciji kada imamo toliko neriješenih komunalnih problema, ne možemo priuštiti. Sa druge strane, pokušavali smo ranije doći do novaca iz međunarodnih fondova za ove stvari, ali bezuspješno”, kaže Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, zakonski bi se zgrada mogla iznajmiti u određene svrhe, ali je to teško izvodljivo zbog sadašnjeg stanja u kojem se nalazi.

“Rješenje problema nije ni u tome da pustimo da objekat propada i potrebno je zaista pronaći neko kvalitetno rješenje”, kaže Hasanbegović.

U Zavodu za zaštitu kulturnog nasljeđa USK također potvrđuju kako se građevina nalazi u lošem stanju i da bi njena eventualna restauracija iziskivala velika sredstva.

“U ovom slučaju situaciju komplikuje to što se zgrada nalazi u ingerenciji Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH. Sve to komplikuje administrativno-zakonske procedure i u značajnoj mjeri poskupljuje sam projekat”, kažu u ovoj instituciji.

Prema njihovim riječima, prvi korak koji treba uraditi je izrada potrebne dokumentacije kako bi se eventualno projekat mogao kandidovati kod domaćih vlasti ili međunarodnih institucija, što također iziskuje velika novčana sredstva.

Sanski publicista i književnik Amir Talić ističe kako ovaj objekat za grad na Sani ima veliki simbolički značaj i istorijsku vrijednost.

“Brojne generacije Sanjana emotivno su vezane za ovu zgradu, ona je simbol ekonomskog napretka i urbanističkog širenja Sanskog Mosta u jednom istorijskom periodu. Najbolje bi bilo kada bi se mogla preurediti u neku vrstu kulturnog centra te ostaviti u amanet budućim generacijama”, smatra Talić.

Inače, zgrada je prije tri godine stradala u požaru koji je izbio u njenom prizemlju, a spasena je samo pravovremenom intervencijom vatrogasaca.

Željeznička stanica izgrađena je u vrijeme Austrougarske monarhije 1913. godine, u sklopu projekta produženja uskotračne šumske pruge od Srnetice do Prijedora, a gradilo ju je austrijsko akcionarsko društvo Bosanska šumska industrija “Otto von Steinbeis”.

Uskotračna pruga ukinuta je 1976. godine, a nakon toga objekat je korišten kao upravna zgrada za lokalno komunalno preduzeće i potom je prepušten propadanju. Građevina je 8. novembra 2013. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a na njoj u prošlosti nisu vršeni konzervatorsko-restauratorski radovi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0