instant fap
NaslovnicaSport

Zidaneovi citati: Ne treba razlog da se nekom pomogne

Zidaneovi citati: Ne treba razlog da se nekom pomogne

Mnoge legende „najvažnije sporedne stvari na svijetu“ slažu se u jednom – najbolji nogometaš posljednjih deset do 20 godina u svijetu je Zinedine Zidane. Ovaj francuski as je u dresu Juventusa i Real Madrida sakupio više od 300 nastupa, postigao 60-tak golova i osvojio brojne naslove, kao i sa reprezentacijom Francuske.

Poznat je po svome temperamentu, a dokaz tome je tren kada je glavom udario italijanskog reprezentativca Marca Materazzija u finalu Svjetskog prvenstva 2006. godine u Njemačkoj.

Ipak, nikad nije krio svoje porijeklo, jer je dijete alžirskih imigranata, te kako je sve postigao marljivim radom.

U potrazi za izazovima

Neke od njegovih poznatijih izjava:

– Jednom sam plakao jer nisam imao patike da igram nogomet, no jednog dana sam upoznao čovjeka koji nije imao noge.

– Ako ste odlučni i sigurni u sebe, ne postoji ništa na ovom velikom svijetu što vas može spriječiti da postignete šta želite.

– Ovaj nivo igre sam postigao samo marljivim radom i upornim vježbanjem trikova. Znao sam igrati se s loptom od zore do sumraka, stalno vježbajući. Ako nisam igrao neku utakmicu, sa teniskom sam lopticom igrao jedan na jedan ili dva na dva. Potom sam vježbao gađajući određene mete. To je jedini način da se nauči. A, ako sam promašio metu, ponavljao sam vježbu dok nisam uspio.

– Real Madrid je najvažnija stvar koja mi se desila i kao nogometašu i kao osobi.

– Sve što sam postigao u nogometu je zbog igranja ovog sporta na ulicama sa prijateljima.

– Ne treba razlog da se nekom pomogne.

– Ponosim se svojim korijenima i nikada neću zaboraviti ljude sa kojima sam odrastao.

– Ronaldinho je poseban igrač, ali je Thierry Henry vjerovatno tehnički najtalentiraniji nogometaš koji je ikada igrao ovu krasnu igru.

– Možda sam imao dosta sreće u životu, no i dalje tragam za izazovima u ovom sportu.

– Rijetko možete naići na potpunog, kompletnog nogometaša, no Scholes je veoma blizu toga. Jedna od stvari za kojim žalim je što mi se prilika da igram u istom timu sa njim nikada nije pružila tokom karijere.

‘Anđeo ili demon’

Drugi nogometaši nisu krili svoje divljenje Zidaneovom znanju:

– Niko ne zna da li je Zidane anđeo ili demon. Smije se kao sveta Teresa, a pravi grimase kao serijski ubica. (umjetnik Jean-Louis Murat)

– Zidane je sa druge planete. Kada on stane na teren, preostalih 10 igrača su odmah bolje. Jednostavno je tako. (Zlatan Ibrahimović)

– On je majstor, u posljednjih 10 godina niko mu nije ni nalik. On je najbolji igrač svijeta (Pele).

– Dominira s loptom, on je hodajući spektakl, igra kao da ima svilene rukavice na obje noge. Podsjeća me malo na mene, premda sam ja bio malo brži. On je razlog zbog kojega vrijedi otići na stadion – jedan je od najboljih koje sam ikada vidio (Alfredo Di Stefano).

– Zidane je jedinstven, lopta teče sa njim, zaista veličanstven igrač. On je više plesač nego nogometaš. (Franz Beckenbauer)

– Dao bih pet igrača samo da imam Zidanea u timu. (Cesare Maldini)

– Ono što on može uraditi sa loptom, mi drugi samo sanjamo da to uradimo. (Xabi Alonso)

KOMENTARI