instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Zimska čarolija u Sanskom Mostu

Zimska čarolija u Sanskom Mostu

Najveći broj Sanjana bi se, kada dođe zima, sakrilo u svoje tople kuće i stanove, bez želje da izvire napolje, jer znaju da ih tamo čekaju zaleđene ulice, bljuzgavica i ledenice koje padaju sa krovova.

Ali, ima i nekoliko razloga koji čine zimu baš savršenim godišnjim dobom za šetnju po Sanskom Mostu.

Zime u Sanskom Mostu postaju sve hladnije, a meteorolozi najavljuju da nas uskoro očekuje pravo smrzavanje. Kad se temperatura spusti ispod nule i uvuče u kosti, ne pomaže ni 5 slojeva garderobe, niti bilo kakav topli napitak. Jednostavno tada je svima samo jedno u glavi: kada će više to ljeto?

Ledene kiše su česta pojava tokom zimskih dana u Sanskom Mostu, i ostavljaju viseće ukrase po krovovima sanskih zgrada. Iako oni ponekad zaista izgledaju vrlo zanimljivo, nije toliko zanimljivo ako vam jedna od njih padne na glavu.

Pravi bijeli, čisti, snijeg se u Sanskom Mostu može videti samo tog jutra kad padne. Jer, već popodne, čim preko njega pređe milion automobilskih guma i čim prođu parkovima jutarnji šetači pasa, snijeg je više crn i žut, nego bijel. Zato gradski snijeg ni slučajno nemojte da jedete!

Kad dođe zima, Sanjani pažljivo odmjeravaju svaki korak, jer samo jedna mala nepažnja može prouzrokovati koban pad. To stanovnici ovog grada, naviknuti na vječitu užurbanost i brzi hod, teško podnose, pa brže bolje zovu „da se pospe sol“ po ulicama, kako bi mogli opušteno da nastave svojim uobičajenim tempom.

Ali, nije sve tako crno- ovih par stvari uvijek spase situaciju!

Iako zima nije baš omiljeno godišnje doba Sanjanima, kad drveće obasjaju lampioni, ulice pokriju svijetleće pahuljice, a velike novogodišnje jelke ukrase naša dvorišta, ljudima zaigra onaj topao osmijeh na licu. Grad poprimi romantičan izgled, pa mnogi parovi izlaze da „obrnu krug“ i posmatraju ove ukrase.

Bilo da su u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, zima je vrijeme kada veliki broj izvođača svih žanrova ima nastupe u Sanskom Mostu. I kada čujete dobru muziku, đuskate sa dragim ljudima i popijete koje piće, hladnoća postane podnošljivija.

Iako se kratko zadržava, totalno je nevjerovatan osjećaj kad ujutru otvorite prozor, a ono  grad se bijeli. Koliko god godina da imate, tada poželite da „nabacite“ na sebe nešto toplo i izađete napolje na partiju grudvanja, sankanja ili pravljenja Snješka. To je vrijeme kada Sanski Most zaista opravdava svoje ime bijelog grada.

Neki vole da poklanjaju, neki više da primaju poklone. U svakom slučaju, zimi su prodavnice pune ljudi čije ruke hrle po policama, kako bi ugrabile najbolji poklon za svoje najdraže. I onda se pojavljuje taj spokojan osećaj, kada ste zadovoljni poklonom koji ste kupili i sad ostaje samo da čekate da i vas neko iznenadi.

KOMENTARI