instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Zimske Demiševačke Olimpijske Igre

Zimske Demiševačke Olimpijske Igre

Zbog vrlo uspješnih Ljetnih Demiševačkih olimpijskih igara održanih 2010. godine u Demiševcima, novoformirani sabor mjesne zajednice Demiševci i džematski odbor Demiševci odlučili su ove godine da organizuju Zimske Demiševačke olimpijske igre, s ciljem bolje promocije svog sela i u nadi da će učesnici očistiti snijeg na ulicama istog, jer se komunalno nije sjetilo.

Nakon, navodno dobivenog, odobrenja od Opštine Sanski Most i Međunarodne komisije za seoske sportove, organizatori su odmah pripremili staze i njive za početak zimskih igara. Marljiva djeca na čelu sa onim Pevinim malim, su promptno povadili kočeve sa svih njiva i pobacali sol po cestama.

Ostali mještani su čistili avlije i ulice sa lopatama doniranim od strane mjesne zajednice Bartikovci, koji su posao odradili jako korektno i brzo, čemu je doprinijelo i obećanje mjesne zajednice da će dobiti po gajbu pive kad završe s poslom.

Pripreme su brzo završene, i takmičari su već počeli pristizati. Igrama su prisustvovale 43 zemlje, među kojima su naše komšijske države, te Njemačka, Švajcarska, SAD, SKORO, Papua Nova Gvineja, Papua Stara Gvineja, Rusija, Mali, Veliki, Togo, hladni Senegal i ostale.

Zastupljeni športovi na ovoj olimpijadi su:

– Alpsko skijanje

– Alpsko sankanje

– Umjetno klizanje

– Biathlon

– Nordijska cijela-pola

– Bob sleding

– Ljiguranje (solo i timski)

– Skijaški skokovi

– Saudijska kombinacija i druge.

Ukupni troškovi ovih igara su procijenjeni na 50 KM, a održana je sergija za bajram s kojom se pokrila polovina ovih troškova.

Maskota je bila junica jednog od članova senata mjesne zajednice, u čijem mesu i verenici su uživali svi veliki i mali nakon završetka ovih igara.

Olimpijsku vatru je zapalio Kemal Malovčić, inače stanovnik prijateljskog Okreča, koji je usput neintencijonalno zapalio i stožnu sijena.

Suci nam ovoj svečanosti su bili: Jedediah Wienter(Kanada), Zimus Studenopolis (Grčka), Olaf Schneeschlitten (Lihtenštajn), Juan Sanque (Španija), Robert Van Skiwetze (Nizozemaljska),Alauddin El-Verest (Kuwait) i mnogi drugi.

Domaći izbornici, na čelu sa našim najboljem Bh. bob sankašem, Mehom Ljigurom, su nas ove godine pozitivno iznenadili rezultatima i osvjetili obraz države.

U kategoriji alpsko skijanje prvo mjesto je bio švabac Detlef Hohštapler, a iza njega nije niko stigao jer su zaglavili u jednoj živici ili su im se izule pancerice, koje su kupljene kod švicarca u Mahali.

Svi koji su došli zbog natjecanja u bobovima, džaba su došli jer su neki od mještanja prodali bobove u željezo i zgrnuli dobre pare.

U umjetnom klizanju, ili kako to naš narod naziva “tolizanje”, zlato je uzeo bjelorus Vasilij Naskijamatov, srebro je otišlo u Crnorusiju, a bronzu je osvojio koreanac Sao Ni-Tze.

Dva klizača su završili u ambulanti u D. Kamengradu zbog pijeska i soli na stazi, koji je učinio ovaj sport u mnogome zanimljivijim.

Naši takmičari su osvojili drugo mjesto u igranju viktorije, koje prvobitno nije trebalo biti jer nije zimski sport niti sport u bilo kom smislu, ali pošto su naši bili drugo mjesto, došlo je do minornih promjena u konceptima i pravilima ove olimpijade.

Što se tiče bijatlona, došlo je do komplikacija. Naime, nedostajale su puške namijenjene za bijatlon, pa je Lovačko Društvo Sanski Most doniralo svoje puške, koje su skoro pa nekorištene.

Bh. reprezentativac u bijatlonu, inače član Lovačkog Društva, je diskvalifikovan zbog sumnje da je pomagao rusima i bangaldežanima prilikom strijeljanja, jer je od svih svojih pokušaja, pogodio samo jednom u svoju tablu, a ostale su završile na tabli rusa i bangladežana.

Bitno je takođe naglasiti da je Sled Mbob iz Ruande završio na 14. mjestu na utrkama sa sankama.

U nordijskoj cijeli-poli, naš ponos, Damir Bungur je izgubio u polufinalu sa 12-3 u setovima protiv talijana Maurizio Pista.

Zlatnu medalju u boćanju je osvojio brazilac Luis MS Dos Santos zvani “Alpinho”, srebro je pripalo uzbekistancu Avramu Prtinashviliyu i bakar gornjo-maočaninu Milošu Vlašiću.

Na kraju ove manifestacije, održan je humanitarni koncert za gladne i nezbrinute u Vakitanu, na kojem su učestvovali Emir Spahić & The Frozen CamelsLil Đon (studentima najomiljeniji rapper),LepiSystem (5 od 6) of a down,  i Čara Kuki iz Majdana.

Sve pare skupljene na tom koncertu organizatori su morali dati Lepom, koji je tražio da mu plate putni trošak i zbog toga što, kako kaže, “nema ni za kifle”.

Pri fajrontu, obratio se predsjedavajući nevladine organizacije “Sportom protiv agrikulture”, gdje je isticao važnost i beneficije gradnje igrališta na parcelama koje se koriste samo za pašu stoke.

Potom je iz misterioznih razloga odvezen u hitnu s frakturom lobanje. Nakon toga, organizatori su se zahvalili svim učesnicima a posebno sponzorima ovog historijskog događaja.

Written by: the adnan.

KOMENTARI