instant fap

Živko Budimir priveden u sjedište SIPA-e

Živko Budimir priveden u sjedište SIPA-e

Budimir je iz zgrade Predsjedništva BiH, gdje je uhapšen, u sjedište SIPA-e stigao nešto prije 19.00 sati, a prevežen je u policijskom konvoju.

Prema Zakonu, Budimir bi trebao u SIPA-i biti zadržan naredna 24 sata, gdje će biti ispitan od Zajedničkog istražnog tima Tužilaštva BiH, Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i SIPA-e.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u informaciju da je danas uhapšen predsjednik Federacije BiH Živko Budimir

Pored Budimira, pripadnici SIPA-e su uhapsili Petra Barišića, savjetnika predsjednika FBiH za pitanja branitelja i penzionisanog generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Hidajeta Halilovića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde, Sauda Kulosmana, predsjednika Jedinstvene organizacija boraca (JOB), dok je Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH, još u bjekstvu.

Pore, Budimira, Halilovića, Barišića, Kulosmana, uhapšene su osobe inicijala A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M., Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž, a svi se terete da su počinili kaznena djela: zloupotreba položaja ili ovlasti, protuzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Tužilaštvo BiH je demantiralo “neutemeljene medijske navode o navodnom imunitetu predsjednika Federacije BiH”, navodeći da “predsjednik Federacije BiH, poput svih drugih učesnika u izvršnoj vlasti, uopće nema imunitet u kaznenim stvarima, što je propisano Zakonom o imunitetu Federacije BiH”.

Stoga, pozivanje na imunitet u smislu ovog zakon, uopće nije moguće, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Tokom istražnih aktivnosti izvršen je pretres ureda predsjednika Federacije BiH u zgradi Predsjedništva BiH, te ured predsjednika Federacije BiH u Mostaru, u zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru.

Također, izvršen je pretres dijela prostorija Federalnog ministarstva pravde u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje Federacije BiH.

Osim ovoga, izvršen je pretres više stanova na području Federacije BiH.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=F29mAN_ULak

KOMENTARI