instant fap

Život grada se vraća u normalno stanje

Život grada se vraća u normalno stanje

U toku je veliko pospremanje Sanskog Mosta i saniranje posljedica katastrofalnih poplava koje su nas zadesile u proteklim danima. U ovim aktivnostima uključeno je na stotine volontera i građana koji čiste javne i privatne prostore i površine.

Namještaj i ostale stvari koje su uništene u poplavama izbacuju se iz stambenih i poslovnih objekata, a potom se kamionima JKP „Sana“ transportuje na gradsku deponiju. Vodostaj rijeke Sane značajno je opao i poslednje mjerenje pokazalo je visinu od 270 centimetara, tako da su se u korito Sane povukle podzemne i površinske vode. Voda se povukla u Karića sokaku, ali je još uvijek u značajnim količinama ima na prostoru naselja Jezernice gdje su u upotrebi vodene pumpe. Istovremeno, na terenu su timovi koji vrše dezinfekciju prostora. Prema riječima direktora sanskog Doma zdravlja, dr. Hajrudina Jakupovića, raspolaže se dovoljnom količinom sredstava za ove aktivnosti, a građani koji su pozvali da se dezinfekuju njihovi prostori pozvani su na opreznost.

On je dodao kako je higijensko epidemiološka situacija na području Općine Sanski Most potpuno stabilna. Na terenu su danas i radnici Veterinarske stanice Sanski Most koji obavljaju deratizaciju i dezinsekciju. Direktor ove ustanove, Izet Kovačević, naglasio je da je poslije poplava uobičajena pojava povećanog broja glodara i zmija, te pozvao građane na oprez. Također, zbog idealnih uslova za njihov razvoj očekuje se i ubrzan rast i razmnožavanje komaraca. Na području Općine Sanski Most danas je nastavljen obrazovni procesu svim školskim ustanovama sem u Prvoj sanskoj školi, Osnovnoj školi „Hasan Kikić“ te radionicama Mješovite srednje škole.

Najteže stanje je u Prvoj sanskoj školi gdje će zbog razmjera učinjene štete biti veoma teško ponovo organizirati nastavni proces. JKP “Vodovod Kanalizacija” d.o.o. obavještava građane Sanskog Mosta da se vrši stalna kontrola kvaliteta vode, kako hemijska tako i bakteriološka, te da je voda u gradskom vodovodnom sistemu ispravna za piće, a mještani koji koriste vodu sa lokalnih izvorišta Fajtovci, Gorice, Naprelje, Stari Majdan, Hrustovo, Lušci Palanka i Donji Kamengrad mole se da vodu prokuhavaju prije upotrebe.
Također se obavještavaju mještani Vrhpolja da koriste alternativno snabdijevanje vodom, te da prokuhavaju vodu za piće.
U Sanski Most svakodnevno pristižu velike količine humanitarne pomoći, a u ovom trenutku najpotrebnija je pomoć u higijenskim i sredstvima za čišćenje. Iz „Elektrodistribucije BiH“ su apelovali na građane da budu strpljivi, obzirom da u nekim stambenim objektima još uvijek nije puštena električna energija.

KOMENTARI