instant fap

„Zlatna groznica“ zahvata i svemir

„Zlatna groznica“ zahvata i svemir

Američka kopmanija „Deep Space Industries“ namjerava da 2015. godine u kosmos pošalje niz satelita u potrazi za materijalom koji bi na Zemlji mogao da bude dragocjen.
Prema objavljenom planu, 2015. godine sa zemlje će krenuti niz jeftinih istraživačkih satelita sa ciljem da ispitaju asteroide koji prolaze kraj naše planete. Oni će obilježiti one za koje se ispostavi da imaju materijal značajan za nas, a sve će to kasnije pokupiti jedan svemirski brod, prenosi britanski Gardijan.
Sateliti će u svemiru imati od dva do šest mjeseci za istraživanje, a svemirski brod će godinu dana nakon njihovog povratka sakupljati materijal. Ovakav plan djeluje kao najava novog talasa „zlatne groznice“ koji bi mogao da se odvija van naše planete.

Predsjednik kompanije „Deep Space Industries“ Rik Tamlinson izjavio je da se nada da će naići na asteroide sa kojih će moći da se uzme materijal interesantan zemaljskom tržištu. Dugoročini cilj ovih misija je stvaranje cijelog sistema kojim bi svemirsko blago sakupljali i obrađivali ga na Zemlji radi kasnije prodaje.

Mark Sonter, geolog savjetnik u kompaniji „Deep Space Industries“, navodi da oko zemlje kruži više od hiljadu i sedamsto asteroida do kojih je lakše doprijeti nego do Mjeseca. Prema njegovim riječima, sav materijal koji bi se tamo pronašao imao bi upotrebnu i komercijalnu vrijednost na Zemlji, zbog čega ova misija ima veliki potencijal.

S druge strane, Kit Kauing, urednik sajta „Nasa Watch“, smatra da objavljeni plan još uvijek nije dovoljno ubjedljiv.

„Da li je ideja o korišćenu resursa sa asteroida luda? Ne, nije. Da li je teško sprovesti tu ideju? Da, jeste. Da li se od toga može napraviti biznis? Ljudi pokušavaju, i sve više napreduju“, kazao je on.

Ijan Kraford, astronom sa Univerziteta u Londonu, tvrdi da bi ovakve misije mogle da imaju uspjeha, jer materijal iz svemira može imati veliku upotrebnu vrijednost, a njegova tražnja najvjerovatnije će rasti.

Zanimljivo je da „Deep Space Industries“ otkriva svoje planove skoro godinu dana nakon što je američka firma „Planetary Resources“ objavila da će, uz pomoć Larija Pejdža i Erika Šmita iz kompanije „Google“ i reditelja Džejmsa Kamerona, takođe istražiti vrijednost minerala i metala sa asteroida koji prolaze pored nas.

(b92)

KOMENTARI