Zločini u dolini Sane

Homeinmedia danas

Zločini u dolini Sane

Zločini u dolini Sane

U organizaciji Mjesne zajednice Trnova, jučer je obilježena 28. godišnjica stradanja mještana ovog kraja. Ovome događaju prisustvovali su predstavnici društveno političkog i vjerskog života kao i mještani Trnove, te građani Sanskog Mosta.

Ovaj događaj se već tradicionalno održava u znak sjećanja na stradanje mještana ovog sanskog sela. Mjesec maj 1992. godine je vrijeme koga se stanovnici sela Trnova, ali i građani nesrpske nacionalnosti općine Sanski Most sjećaju po zlu.

Predstavnici delegacija položili su cvijeće na spomen ploču ispred mjesne džamije te je učenjem fatihe odata počast svim stradalim žrtvama agresije na ove prostore, kao i borcima Armije RBiH koji su dali svoje živote za slobodu koju danas uživamo.

Potom je upriličena posjeta mjestima širem prostoru Trnove koji su bili stratišta gdje su ubijani patrioti i predvodnici otpora. U proteklom periodu sva ova mjesta su obilježena spomen pločama koja sjećaju na ove tragične događaje.

Protjerivanja i ubistva mještana Trnove trajala su tokom cijelog ratnog perioda, sve do konačnog oslobođenja Sanskog Mosta. U osvit slobode, u jednoj garaži na samom ulazu u selo, brutalno je od strane agresora ubijeno više civila. Ovom prilikom evocirane su uspomene i sjećanje na Mesuda Sudu Begića i prve žrtve u selu Trnova, kao I na hrabru heorinu Karmenu Kamenčić, koja je dala svoj mladi život boreći se u redovima Armije RBiH.

U danima maja i juna 1992. godine, brojna sanska sela i dijelovi grada bili su žrtve napada i otvorene agresije srpskih paravojnih formacija i JNA. Selo Trnova je doživjelo istu sudbinu. Tokom agresije mnogi mještani su ubijeni, selo je potpuno razoreno, a njegovi stanovnici protjerani iz vlastitih domova.

13285596_10208527239511957_1010942436_n

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0