Zločini u dolini Sane

Homeinmedia danas

Zločini u dolini Sane

Na prodaju muško ždrijebe

U organizaciji Mjesne zajednice Trnova, danas se obilježava godišnjica stradanja mještana ovog kraja. Ovome događaju prisustvovali su predstavnici društveno političkog i vjerskog života kao i mještani Trnove, te građani Sanskog Mosta.

Ovaj događaj se već tradicionalno održava u znak sjećanja na stradanje mještana ovog sanskog sela. Mjesec maj 1992. godine je vrijeme koga se stanovnici sela Trnova, ali i građani nesrpske nacionalnosti općine Sanski Most sjećaju po zlu. 

Potom je upriličena posjeta mjestima širem prostoru Trnove koji su bili stratišta gdje su ubijani patrioti i predvodnici otpora. U proteklom periodu sva ova mjesta su obilježena spomen pločama koja sjećaju na ove tragične događaje.

Na lokalitetu puta prema Lugovima kod Velike Rike, zločinci su nakon masakra u policijskoj stanici, uz podršku mehanizacije dovezli i ukopali sekretara SDA Hasiba Kambera (Pobriježje), imama iz Vrhpolja i člana IO SDA Emira ef. Seferovića, sa dvojicom heroja Feriza Šabanović i Edu Džafića.

Protjerivanja i ubistva mještana Trnove trajala su tokom cijelog ratnog perioda, sve do konačnog oslobođenja Sanskog Mosta. U osvit slobode, u jednoj garaži na samom ulazu u selo, brutalno je od strane agresora ubijeno više civila. Ovom prilikom evocirane su uspomene i sjećanje na Mesuda Sudu Begića i prve žrtve u selu Trnova, kao I na hrabru heorinu Karmenu Kamenčić, koja je dala svoj mladi život boreći se u redovima Armije RBiH.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0