Znate li kako se pravi Argeta

HomeVijestiBiH

Znate li kako se pravi Argeta

Da li proizvođači automobila lažu o potrošnji goriva?

Jedan od najpopularnijih delikatesnih namaza u Evropi – to je Argeta koju mnogi smatraju najkvalitetnijom paštetom na tržištu.

Da ovaj status nije nezaslužen, uvjerili smo se i prilikom nedavne posjete pogonu u Hadžićima, gdje se od 2006. godine proizvodi kokošija Argeta. Ovaj artikal odnedavno nosi i oznaku 387 na bar kodu, što je potvrda njegove domaće autentičnosti

Za proizvodnju kokošije Argete koristi se više od 90 posto domaćih sirovina – kokošije meso, domaće ulje, sol i voda. Čak i prilikom pakovanja u kutije, koriste se kartoni koji su proizvedeni u našoj zemlji.

“Naši delikatesni namazi se proizvode prema najsavremenijim EU standardima i certifikatima HACAP, HALAL, ISO 2009 i drugim. Posebno smo ponosni na certifikat FSSC 22.000 koje je u vrijeme dobivanja imao još samo jedan proizvođač u Austriji”, rekao je zaRadiosarajevo.ba Samir Brodović, direktor proizvodnje u Argeti.

Argeta se proizvodi prema recepturi staroj 50 godina. Proces proizvodnje odvija se prema najvišim zahtjevima higijenske i opće ispravnosti.

Već na samom ulazu u pogon, svi radnici i posjetitelji moraju obući posebnu bijelu zaštitnu odjeću, navući higijensku kapu i nazuvke na obuću. U pogonu zaista vlada “vidljiva” čistoća.

Tok tehnološkog procesa je složen, te proizvod u svakoj od faza prolazi postavljana sita za odvajanje nečistoća.

Svojim očima smo se uvjerili da se Argeta proizvodi isključivo od kuhanog kokošijeg mesa, dok se kosti, kožice i drugi otpaci odbacuju. Nakon što se meso samelje, dodaju mu se masnoće i začini.

Nakon punjenja limenki namazom, one se zatvaraju i šalju na sterilizaciju koja se vrši kroz tri faktora: vrijeme, temperatura i pritisak. Limenke u komorama za sterilizaciju provedu 80 minuta, što ih čini potpuno sigurnim, iako u njima nema konzervansa.

U jednoj godini, u Argetinoj tvornici u Hadžićima proizvede se 120 miliona dozica Argete, koje bi, postavljene u red, bile duže od Kineskog zida.

radiosarajevo

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: