instant fap

Znate li priču o Terziću, Mirsadu?

Znate li priču o Terziću, Mirsadu?

Nije Vasa Ladački, ali jeste Mirsad Terzić. Kapiten rukometne reprezentacije zapečatio je svoje igranje u mađarskom gigantu Veszpremu prije nekoliko dana 400. nastupom za ovaj klub, ali to možda i nije najveće njegovo dostignuće, u zbiru.

Rekorder po broju nastupa i golova u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine igra svoju devetu sezonu u Mađarskoj, a budući da je nedavno produžio ugovor do juna 2019., u Vestpremu će provesti sigurno deset godina. Bude li čemu valjao i ne bude li za starog gvožđa, možda ostane još koju.

Ponajbolji odbrambeni igrač Evrope, što znači na automatski i na svijetu, 12. jula će naputi 35 godina. S 35 godina produžiti ugovor s Veszpremom može samo neko ko je kolos, titan. Ponavljamo, s Veszpremom, ne sa nekim tamotrećeligašem francuskim ili GOG Svendborgom (uz sve dužno poštovanje prema ovome nasumično odabranom klubu).

Da bi toliko opstao na najvećem mogućem nivou u rukometu moraš biti ljudeskara. Mentalna, a ne samo fizička grdosija. Moraš u glavi biti besprijekoran, čist, na kraju krajeva i čovjek da si o sebi pri sebi, da bi te toliko dugo u ovome surovom merkantilističkom svijetu poštovali i cijenili.

No ni to nije Terzićev najveći podvig. Ima nešto što malo ljudi kod nas zna, a ne može ih se ni puno više na svijetu cijelom pohvaliti takvim podatkom.

Mirsad Terzić, kojemu se godinama u klubu smiju jer dolazi na okupljanje ne igrački loše reprezentacije, već organizaciono i logistički, u svojoj karijeri (izuzevši prvi njegov klub u kojem je počeo karijeru, Željezničaru) je svake godine, u svim klubovima u kojima je igrao – osvojio titulu prvaka!

Počevši od Izviđača, preko Zagreba i Celje do Veszprema Terzić je svake godine osvajao šampionsku titulu. Dakle ima 15 titula prvaka, a budući da je igrao u klubovima koji su bez premca, vjerovatno je blizu i sa brojem naslova pobjednika Kupa. Nismo se time bavili, bezobrazno bi bilo. Ono što je sigurno je da je Kup osvajao posljednjih osam godina.

Terziću nedostaje još samo Liga evropskih prvaka koja mu je prije dvije godine izmakla u suludoj, nevjerovatnoj završnici protiv Vive Kielcea. Uspio se čak plasirati i na Svjetsko prvenstvo iz ove zemlje koja nezavisnost svoju danas slavi…

KOMENTARI