Znate li šta je ekšija? Tradicionalni bosanski desert, ekšija je turska riječ i predstavlja kompot od raznog voća začinjen sa mirođijom, odnosno koprom. Ekšija se uvijek pravila uz dodavanje smjese od brašna ili nišeste (gustina), ali u skorije vrijeme to je zamijenio puding raznih okusa.
Ekšija je idealna kao osvježenje u tople dane, a najviše se konzumira tokom mjeseca posta jer sadrži mnogo hranjivih vlakana, a osim toga mnogo je osvježavajuća i jednostavna, piše Coolinarka.
Također, može se praviti rijetka i gusta ekšija, mnogi se uglavnom odluče za onu gušću varijantu.
Od sastojaka za četiri porcije potrebno vam je 2.5 čaše vode (500ml), 1/2 čaše grožđica (60g), 1/2 čaše suhih breskvi (60g), 7 komada hurmi, jedna jabuka, dvije kašike šećera, jedna kašika meda, 1/2 kašikice kopra, jedan vanilin šećer, jedan puding od vanilije.
U šerpicu od 2 litra nasuti 1,3 litara vode, vanilijin šećer i kristal šečera onoliko koliko želite da bude slatko. Kada voda provrije u nju dodati voće te pustiti da kuha nekih desetak minuta. Dok se to kuha u zdjelici razmutiti puding s ostatkom hladne vode i nakon tih deset minuta lagano dodavati u ključalu vodu uz stalno miješanje. Kao da pravite obični puding.
Kada se puding skuha, odnosno dobijete masu koja nije ni gusta kao pudnig, a nije ni tečna kao voda skinete sa šporeta. I što se kuhanja tiče ekšija je gotova. Idealno da razgalite nakon iftara. Prijatno!
KOMENTARI