instant fap
NaslovnicaMagazin

Znate li šta je ekšija? Idealna je da razgalite nakon iftara

Znate li šta je ekšija? Idealna je da razgalite nakon iftara

Znate li šta je ekšija? Tradicionalni bosanski desert, ekšija je turska riječ i predstavlja kompot od raznog voća začinjen sa mirođijom, odnosno koprom. Ekšija se uvijek pravila uz dodavanje smjese od brašna ili nišeste (gustina), ali u skorije vrijeme to je zamijenio puding raznih okusa.

Ekšija je idealna kao osvježenje u tople dane, a najviše se konzumira tokom mjeseca posta jer sadrži mnogo hranjivih vlakana, a osim toga mnogo je osvježavajuća i jednostavna, piše Coolinarka.

Također, može se praviti rijetka i gusta ekšija, mnogi se uglavnom odluče za onu gušću varijantu.

Od sastojaka za četiri porcije potrebno vam je 2.5 čaše vode (500ml), 1/2 čaše grožđica (60g), 1/2 čaše suhih breskvi (60g), 7 komada hurmi, jedna jabuka, dvije kašike šećera, jedna kašika meda, 1/2 kašikice kopra, jedan vanilin šećer, jedan puding od vanilije.

U šerpicu od 2 litra nasuti 1,3 litara vode, vanilijin šećer i kristal šečera onoliko koliko želite da bude slatko. Kada voda provrije u nju dodati voće te pustiti da kuha nekih desetak minuta. Dok se to kuha u zdjelici razmutiti puding s ostatkom hladne vode i nakon tih deset minuta lagano dodavati u ključalu vodu uz stalno miješanje. Kao da pravite obični puding.

Kada se puding skuha, odnosno dobijete masu koja nije ni gusta kao pudnig, a nije ni tečna kao voda skinete sa šporeta. I što se kuhanja tiče ekšija je gotova. Idealno da razgalite nakon iftara. Prijatno!

KOMENTARI