Znate li zbog čega vaše mace predu?

HomeMagazin

Znate li zbog čega vaše mace predu?

Nekada uličar, danas razmažena zvijezda Instagrama! Upoznajte mačka Bensona

IAKO većina ljudi misli kako mačke predu jedino kada žele izraziti svoje zadovoljstvo, to nije tako. Pravi ljubitelji i promatrači mačaka znaju da mace predu u različitim situacijama. Znanstvenici se dugi niz godina bave proučavanjem ovog misterioznog zvuka te su došli do zaključka da je predenje puno složenija pojava nego što se misli.

Mačke počnu presti u najranijoj životnoj dobi, a tako uspostavljaju komunikaciju sa svojom majkom.

Mačke predenjem pokazuju da su gladne. Mijaukanje nije jedini način da mace svog vlasnika traže hranu, što mnogi već znaju.

Istraživanja su dokazala da se tijekom predenja kod mačaka oslobađa endorfin, poznat kao hormon sreće i regulator boli. Pa će mačke presti kada su izložene bolnim situacijama, kao što su zdravstvene tegobe, ozljede ili porođaj, kako bi se opustile i ublažile bol. Isto tako, dokazano je da predenje pospješuje zacjeljivanje kostiju i rana.

Dokazano je da mace međusobno komuniciraju putem predenja, a tako jedna drugoj pokazuju da nemaju neprijateljske namjere i da ne žele sukob.

Najljepši razlog predenja vaše mace vjerojatno vam je već dobro poznat. One će često presti kada osjete bol ili tugu svoga vlasnika te ga tako pokušati utješiti i ohrabriti.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0