Zuckerberg kritizirao Twitter zbog provjere i oznake Trumpovih tvitova

HomeMagazin

Zuckerberg kritizirao Twitter zbog provjere i oznake Trumpovih tvitova

Mark Zuckerberg postao otac, a onda objavio da će donirati 45 milijardi dolara

U intervjuu koji je dao za Danu Perinu, voditeljku vijesti na američkom Foxu, prvi šef Facebooka Mark Zuckerberg kritizirao je Twitter zbog odluke da označi tvitove američkog predsjednika Donalda Trumpa s “fact-check” linkovima.

Kazao je da privatne kompanije ne bi trebale biti sudije o istini. 

“Facebook ne bi trebao biti sudija o svemu što ljudi kažu na internetu. Privatne kompanije vjerovatno to ne bi trebale biti, posebno kompanije ovih platformi, one ne bi trebale biti u poziciji da to urade”, rekao je on.

Iako Facebook skida reklame koje pozivaju ljude da ne glasaju, glasnogovornik Facebooka prethodno je rekao da Trumpove poruke, koje su postavljene i na Facebook, ne krše pravila ove kompanije "koja se fokusiraju na pogrešne objave koje bi mogle utjecati na glasanje"(?).

Zuckerbeg je još istaknuo da bilo kakav pokušaj Trumpa ili američke vlade da cenzurira društvene mreže “nije dobar refleks”.

Trump je u srijedu zaprijetio da će oštro regulirati ili ugasiti kompanije društvenih mreža, a nakon što je Twitter označio dva njegova tvita o glasanju sa oznakom “fact-check”, koja sugerira da ono što je američki predsjednik napisao nije istina. 

Republikanci već dugo tvrde da Facebook, čije je središte u uporištu liberala Silikonskoj dolini, a potez Twittera samo je raspirio te kritike. 

Od izbora 2016, Zuckerberg je više puta ponovio da privatne tehnološke kompanije ne bi trebale odlučivati šta je istina, a šta ne. Analitičari navode i da je Facebookov stav o Trumpovim porukama svojevrstan odjek politika ove kompanije koje se odnose na političke reklame – koje su na meti kritika jer dozvoljavaju političarima da lažu, jer se ne provjeravaju fact checkingom. Twitter, pak, potpuno je zabranio političko oglašavanje.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: