instant fap

Zuckerberg pronašao rupu u zakonu i izbjegao platiti porez

Britanska podružnica Facebooka prošle je godine trebala platiti gotovo 200 miliona funti poreza, no najveći dio prometa knjižen je u gotovo besporeznoj Irskoj tako da je britanski proračun dobio tek oko 200 hiljada funti.

Prava bura ogorčenih kritika i komentara krenula je prema Facebooku zbog vijesti o pravnom manevru kojim je britanska podružnica te kompanije izbjegla platiti gotovo 200 miliona funti poreza.

Porezni stručnjaci procjenjuju da je, na temelju ostvarenog prometa od prodaje reklama 2011. godine, najpopularnija društvena mreža na svijetu državi trebala iskeširati barem 175 miliona funti, no na kraju je u državnoj blagajni završilo tričavih 238.317 funti.

Kako donosi Sun, tajna leži u zakonskoj rupi koja je Facebooku omogućila da svu zaradu od reklama knjiži u Irskoj, državi poznatoj po izrazito niskim poreznim stopama za multinacionalne korporacije.

Dok u poreznoj upravi, pozivajući se na praksu da ne komentiraju pojedinačne slučajeve, nisu htjeli dati izjavu, zastupnik laburista u britanskom parlamentu John Mann Facebookov je manevar ocijenio nemoralnim.

U samom Facebooku priznaju da plaćeni iznos ne reflektira cjelokupan ostvareni promet, ali opovrgavaju da su čitavo poslovanje na papiru prebacili u Dublin.

KOMENTARI