Zvijezda je hortikulture, a na djedovini čuva zaboravljene sorte voća

Homeinmedia danas

Zvijezda je hortikulture, a na djedovini čuva zaboravljene sorte voća

Adis Zukić jedan od najvećih proizvođaća ukrasnog drveća

Autohtone sorte su 100 posto izdržljivije od novijih, jer imaju jači imunitet i dobro podnose klimatske promjene. Čak ne zahtijevaju puno tretmana. Njima je dovoljan kreč.

Više od 500 sadnica autohtonog voća, ukrasnog drveća i egzotičnih biljaka raste na ranču Adisa Zukića u Sanskom Mostu. On se već 15 godina bavi ukrasnim biljem, a posljednjih nekoliko i starim sortama voća. Zemlju je kaže naslijedio od djeda, a na imanju su već bile zasađene neke voćke.

Sada s okolnih, komšijskih imanja, uzima pelcere i kalemi ih, kako bi sačuvao što više domaćih sorti, starih oko 60 godina.

Didove nisam zapamtio, ali su mi ostavili voće u emanet i zemlju što je najvažnije“, kaže Zukić, koji sada važi za najvećeg proizvođača ovih sorti u BiH.

Prežive bez tretmana

Pokušava ih sačuvati od nestanka, izumiranja. Objašnjava nam kako su 100 posto izdržljivije od novijih sorti, jer imaju jači imunitet i dobro podnose klimatske promjene. Čak ne zahtijevaju puno tretmana. Njima je dovoljan kreč. Na njegovom imanju su stare sorte šljiva, jabuka (petrovača i kolutača) i krušaka (jeribasma, sembegovača, lubeničarka…), zatim aršlama, oskoruša i dud. Upravo njih najviše kupuju.

To su baš one sadnice koje se rijetko danas mogu naći. Prije ih je imala svaka kuća, sad rijetko koja”, dodaje.

Nashi, japanska kruška 

Osim starih sorti, tu su i novokomponovane, poput crne kajsije, japanske kruške i badema. Interes je veliki i za njih, no mnogi ih još uvijek samo testiraju, kupujući po sadnicu-dvije. Ovaj proizvođač kaže kako dobro podnose našu klimu i da su otporne, jer ih i sam ima zasađene. U nekim slučajevima su se pokazale i otpornijim od domaćih.

Badem je npr. kalemljen na podlozi divlje šljive i jako dobro se pokazao. Tako proizveden je dosta otporan i rađa, ima plodove. To je nešto novo pa ljudi ne znaju mnogo o njegovom uzgoju, eksperimentišu za sada. Nashi, japanska kruška je mješavina kruške i jabuke. Ima izuzetno sladak i sočan ukus, kao da jedete lubenicu s okusom kruške“, objašnjava ovaj proizvođač.

Rođen za hortikulturu

Kada je riječ o mušterijama, privukao je i muškarce i žene. Ističe kako, očekivano, dame više cvijeće traže, dok gospoda bira voće i žive ograde. A, njega je cvjećarstvo privlačilo od malih nogu pa je već s 10 godina sam pravio cvijećnjake, donosio crnu zemlju iz šume, vadio iz panjeva, uređivao okućnicu, a posebno je volio čuvarkuću.

Ja sam seosko dijete, mi se uvijek oko zemlje vrtimo. Kao što se rađa zvijezda fudbala, tako i za hortikulturu”, dodaje Adis.

Turske palme su pravi hit među kupcima

Od ukrasnog bilja kaže ima sve, od drveća, četinara, ruže, indijsku ružu i neke egzotične vrste poput palme. Sve one kod nas mogu da opstanu: “Lepezna palma koja je iz Turske može podnijeti našu klimu. Prve dvije godine, kada temperature budu ispod 20 stepeni mora se zaštititi, umotati je. S vremenom se prilagodi i više joj zaštita ne treba.

Upravo se palme najviše i traže. One su trenutno hit, potom bonsai, kugle na štapu, ruže kalemljene na štapu, a bez sumnje kompletan asortiman je zanimljiv. Adis sa svojim timom radi usluge sadnje na licu mjesta, odnosno kompletnu realizaciju uređenja dvorišta.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0