Zvizdić: Prioriteti borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava

HomeVijestiBiH

Zvizdić: Prioriteti borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava

Zvizdić: Realni izgledi da BiH dobije kandidatski status u 2017.

Oblast borbe protiv korupcije, jačanje vladavine prava, demokratskih institucija i mehanizama za zaštitu ljudskih prava glavni su prioriteti Bosne i Hercegovine, u kojim su već napravljeni određeni iskoraci rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tokom današnjeg susreta sa ambasadorima OSCE-a.

Zvizdić se zahvalio ambasadorima Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, misiji OSCE-a u BiH i misiji BiH u Beču na organiziranju susreta. Rekao je da je Bosna i Hercegovina posvećena poštivanju temeljnih dokumenata i principa OSCE-a. Istaknuo je da OSCE u BiH već 21 godinu pomaže obnavljanje mira.

Zvizdić se zahvalio na doprinosu i istaknuo značaj prisustva misije OSCE-a u ostvarivanju napretka, posebno u oblastima reforme odbrane i izbornog procesa, te osiguranju mira, sigurnosti i stabilnosti u područjima djelovanja OSCE.

Upoznao ambasadore i sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i sa aktivnostima na ostvarivanju ciljeva na putu ka Evropskoj uniji. Rekao je da je obnovljeni pristup Evropske unije prema BiH pružio novu dimenziju evropskoj perspektivi BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je upoznao ambasadore i sa slobodom izražavanja u BiH.

„Važno je da imamo slobodu medija i da novinari rade bez pritisaka. Nastojimo snažno poboljšati institucionalno i političko okruženje za punu slobodu izražavanja. Po preporuci Vijeća ministara BiH, Institucija Ombudsmena će u ovoj godini izraditi Specijalni izvještaj o položaju novinara i slučajevima prijetnji novinarima, što će biti smjernica za dalje aktivnosti u ovoj oblasti,“ kazao je tom prilikom predsjedavajući Zvizdić.

Zvizdić je govorio i o unaprijeđenju regionalne saradnje, migrantskoj krizi i lokalnim izborima u BiH.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0