instant fap

ZZO USK sufinansira vantjelesnu oplodnju

ZZO USK sufinansira vantjelesnu oplodnju

Zasnivanje porodice želja je većine bračnih parova. Put do roditeljstva, međutim, nije lak naročito za parove koji imaju probleme sa sterilitetom ili nekim drugim oblikom neplodnosti.

U tom slučaju liječenje zahtjeva visoke troškove,  a uz to ne postoji zakonska regulativa u oblasti medicinski potpomognute oplodnje.

U planovima Zavoda za zdravstveno osiguranje za narednu godinu  svakako je i Program sufinansiranja  troškova vantjelesne  oplodnje. Unazad tri godine Zavod pruža  financijsku pomoć parovima  koji su suočeni sa teškoćama u zasnivanju porodice. Ove godine 20 bračnih parova  podržani su u iznosu od 3.000 KM  dok je nažalost bio veći broj onih koji su odbijeni  zbog ograničavajućih sredstava namjenjenih u ove svrhe.

Almin Handanagić, direktor ZZO USK, kaže da je javni poziv krajem augusta i završen  i da su sufinansirali oko 20 parova  za ovu godinu. – Bilo je prijavljenih 50, ali nismo mogli isfinansirati sve po 3000  KM- dodaje Handanagić.

Preostalih 30 parova, koja  nisu prošli ovogodišnju proceduru dobijanje sredstava, dobiće novu priliku već kroz rebalans budžeta u kojima je  predviđeno   60.000 KM  dodatnih sredstava u pomenute svrhe.U krajnjem slučaju, njihovim zahtjevima će se udovoljiti već na narednom novom  javnom pozivu koji će  uskoro  biti objavljen.

Komisija Zavoda, koju  čine stručnjaci iz oblasti ginekologije i urologije, oprezno razmatra svaki pristigli zahtjev  s tim da se nastoji dati prilika svakom novom paru  koji se prijavi. Uz potrebnu  medicinsku dokumentaciju osnovni kriteriji su  dvije godine provedene u braku te dobna granice žene do 42 godine. Važno je reći  da se parovi ne ograničavaju gdje će uraditi sam medicinski postupak .

Usavršavanjem ljekara  Kantonalnog   medicinskog  centra  u oblasti  asistirane repodukcije otvara se prostor u Kantonalnoj bolnici za stvaranje mogućnosti obavljanja  ovih zahvata  što bi naročito obradovalo parove koji su slabog imovinskog stanja, piše RTVUSK.

KOMENTARI