Oživljena prošlost na slikama Edina Hasanića

0

Slikar Edin Hasanić iz Starog Majdana, zanimljiva je i osebujna pojava u umjetničkom životu našeg grada.

Hasanić kaže kako je slikarski damar kod njega proradio još u ranom djetinjstvu, kada su i vaspitači u osnovnoj školi uočili njegov talenat za slikarstvo.

„Bio sam aktivan u raznim sekcijama, ali me najviše privlačila likovna sekcija. Sudjelovao sam na brojnim takmičenjima, a zapažene rezultate sam postizao i na regionalnim te republičkim natjecanjima. Brojne nagrade i priznanja su lijepa uspomena na taj period, a slikarstvom sam se nastavio baviti i u srednjoškolskom periodu.“, priča Hasanić.

Tokom agresije na BiH i perioda izbjeglištva u Sloveniji, ozbiljnije se posvećuje slikarstvu i počinje koristiti zahtjevnije tehnike kao što su akrilik ili ulje na platnu. U tom periodu posjećuje brojne art centre u Sloveniji i nadograđuje svoje znanje sudjelovanjem u radu brojnih seminara ili umjetničkih kolonija. Po povratku u rodni grad, aktivno se uključuje u umjetnički život Sanskog Mosta, te skupa s ostalim sanskim umjetnicima izlaže svoje radove u okviru brojnih kulturnih događaja i svečanosti. „Bilo je to vrijeme kada su se organizirale brojne izložbe i kulturni život je bujao. Na žalost, toga je danas sve manje, nekako smo se povukli sami u sebe i smatram da bi trebalo nešto više uraditi kako bi kulturna scena kod nas ponovo oživjela, a Sanskom Mostu vratio nekadašnji sjaj.“, smatra Hasanić.

Podsjeća kako je grad na Sani u prošlosti bio poznat po najvećoj galeriji naivne umjetnosti na prostorima bivše Jugoslavije, te u prijeratnom periodu bio omiljeno mjesto za susrete i druženje najvećih slikarskih imena tog vremena. Hasanićeve slike krase različiti motivi, ali je prepoznatljiv po tome što svojim radovima oživljava ambijent rodnog Starog Majdana i prekrasne pejsaže ovog dijela sanske doline.

„U posljednjih dvadesetak godina bavim se prikupljanjem istorijske građe, fotografija i svjedočanstava o tome kako je Stari Majdan nekada izgledao. Intenzivno sam prikupljao stare fotografije, ali i svjedočanstva starijih mještana. Kasnije sam tu istorijsku patinu prenio na slike i nadam se, dio prošlosti našeg mjesta očuvao od zaborava.“, kaže Hasanić.

Dodaje kako je poslije Drugog svjetskog rata Stari Majdan, potpuno promjenio svoj izgled jer je zapaljen 1943. godine kada je u potpunosti uništen centar ovog živopisnog mjesta. Zauvijek nestale kuće, dućani, magaze, džamije i sokaci danas žive na slikama Edina Hasanića. Iako je do sada isprobao različite tehnike, ovaj umjetnik kaže kako mu je u poslednje vrijeme omiljena tehnika akrilik, koji se u svijetu slikarstva pojavio pedesetih godina prošlog vijeka.

„Ova tehnika ima puno pozitivnih osobina, za razliku od ulja na platnu, koje je štetno zbog svojih isparenja. Naravno, sve tehnike imaju svoje specifičnosti, ali nekako mi akrilik najviše leži u poslednje vrijeme.“, dodaje Hasanić. Ističe kako pored prirodnih pejsaža i poznatih znamenitosti, danas oslikava i razne druge motive, a bavi se i islamskom kaligrafijom. Nakon propasti preduzeća „Famos“, u kojem je nekada radio, Hasanić živi od prodaje svojih slika.

„Nekako sam pronašao kompromis u tome što mogu da se bavim nečim što volim i da istovremeno zarađujem od toga. „, kaže ovaj skromni umjetnik. Dodaje kako najviše slika proda u ljetnom periodu, kada u Sanskom Mostu boravi veliki broj Sanjana koji žive i rade u inostranstvu. Svako od njih, kako kaže Hasanić, poželi da iz rodnog zavičaja ponese sliku ili motiv koji podsjeća na njegov rodni zavičaj.Share.

Leave A Reply