instant fap
NaslovnicaUncategorized

Poziv za projekat “Ruke pomirenja”

Poziv za projekat “Ruke pomirenja”

Međunarodno društvo pomirenja (IFOR Austria) planira sa organizacijom “Center for peacebuidling” od 30. augusta  4. septembra, realizirati mirovni projekat između Sanskog Mosta i Prijedora. Projekat će se održati u hotelu “Kozara” u Prijedoru i u hotelu “Oaza” u Sanskom Mostu. Planirano je jedno “kulturno veče” 8. septembra gdje su pozvani profesori, autori, političari itd… 

Više o projektu:
Projekat „ruke pomirenja“ prati promovisanje uravnoteženog razvoja ličnosti i pominjanja života naših učesnika i učesnica, posebno obraćajući pažnju na smanjivanje potrebe za konfliktima i nasiljem, i jačanje tolerantnog ponašanja prema drugim entitetima.
Kako živim u Republici Srpskoj i kako ti živiš u Federaciji? Jesu li entiteti bitan dio našeg života i kako to prihvatamo? Kako da se izborimo sa prošlošću, da li nas to opterećuje, da li pravi Zid između nas?
Ideja ovog projekta je da u vremenskom periodu od 5 dana 20 Učenika/Studenata iz Sanskog Mosta i Prijedora, zajedno sa 5 eksperata iz oblasti, diskutuju o centralnim aspektima njihove zajedničke budućnosti, na temu mira i regiona bez nasilja. Cilj ovog projekta bi bilo razvijanje zajedničkog pojma mira.
Naše radionice otvaraju našim učesnicima prostor za nova iskustva što se tiče razjašnjavanja sopstvenih stavova na teme kao što su tolerancija, poštovanje, kako je to biti drugačiji. Pronaći ćemo i isprobati ćemo mogućnosti za izmirenje, prilagođene pojedincima.
Zbog toga bismo željeli naše učesnike uputiti u više od „samo“ u osnovnog znanja, te bismo željeli razgovarati o pristupima različitim religijama, o kojima bismo tog dana slušali.
Prvi ključni aspekt: „Živjeti zajedno u miru“ : prevencija nasilja kao cilj projekta, u kojem učenici iz različitih etničkih grupa, iz Sanskog Mosta i Prijedora, diskutuju o zajedničkoj budućnosti i regionu bez nasilja.
Drugi ključni aspekt: Radionice i predavanja na teme kao što su: predrasude u društvu, slike neprijatelja (stereotipno pominjanje rata), extremizam i radikalizam, Srbi i Bošnjaci kao susjedi, hrišćanstvo i islam, „igre protiv nasilja“,…

Informacije o organizaciji:
Medjunarodno društvo pomirenja (IFOR Austria) je udruženje ljudi, koji su se zbog svog religioznog opredeljenja ili humanističkih ideologija odlučili na životni put bez nasilja, koji kao način života pokrede lične, socijalne i političke promjene. Kao međunarodna mirovna organizacija mi već decenijama promovišemo aktivnosti protiv nasilja kao put ka ličnim, socijalnim i političkim promjenama.
Sa političkom duhovnošću i aktivnom borbom protiv nasilja kao životnim principima, mi radimo na sveobuhvatnoj ličnoj i društvenoj slobodi.

Kako možete učestvovati u projektu?

Ako želiš da učestvuješ onda samo pošalji E-Mail na [email protected] sa tvojom kratkom biografijom i odgovori jedno lako pitanje:  Zašto ti želiš mir na svijetu? 

Kontakt -Irma Halilovic
INTERNATIONAL FELLOWSHIP OF RECONCILIATION
Biro / Office

Lederergasse 23/3/27
1080 Wien
Austria

tel: (+43) 01 / 408 53 32
mobilni: (+43) 699 172 442 12

KOMENTARI