instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Bijele trake i u Kanadi: Grad Hamilton odao počast prijedorskim žrtvama

Bijele trake i u Kanadi: Grad Hamilton odao počast prijedorskim žrtvama

Na prijedlog Instituta za istraživanje genocida, gradonačelnik Hamiltona Fred Eisenberger je uvrstio ovaj grad u obilježavanje Svjetskog dana bijelih traka.

Potez je u Gradskoj upravi inicirala Marie Pearson, odbornica u Skupštini Hamiltona, a podržali su ih i iz Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Na velikom gradskom, elektronskom semaforu ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona jučer je, u znak sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru, napisano:

“Mi podržavamo Svjetski dan bijelih traka”

„Profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada se zahvalio odbornicima Skupštine grada Hamiltona na podržavanju Dana bijelih traka u znak sjećanja na genocid koji se desio u Prijedoru, kada je samozvana Republika Srpska primijenila istu metodu koji su primijenili nacisti, natjeravši Jevreje da nose žute trake. Ramić je još jednom uputio protest protiv  anticivilizacijskog postupanja prijedorskog političkog establišmenta, na čelu sa gradonačelnikom Markom Pavićem, koji kontinuirano dehumanizira preživjele žrtve genocida“, navodi se u saopćenju Instituta.

“Općinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama na bilo koji način odali počast za patnje kroz koje su prošli. Lokalne vlasti odbijaju javno priznati da su zločini počinjeni u Prijedoru, usprkos brojnim presudama međunarodnih i lokalnih sudova.  Od političkih, akademskih i pravnih pojedinačnih i kolektivnih  subjekata u svijetu tražimo da  učine hitne dodatne napore da se bezuslovno ispoštuje pravedna borba prijedorskih žrtava i svjedoka agresije i genocida za sjećanje na istinu i pravdu bez kojih nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti svih građana Prijedora i BiH.”, naglasio je Ramić.

Podsjećamo vas da je gradonačelnik Eisenberger našoj zemlji čestitao Dan nezavisnosti, a prethodno je odao počast i žrtvama srebreničkog genocida

KOMENTARI