instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

MIRSAD EF. SPAHIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA KOORDINACIJE BOŠNJAČKIH NEVLADINIH ORGANIZACIJA

MIRSAD EF. SPAHIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA KOORDINACIJE BOŠNJAČKIH NEVLADINIH ORGANIZACIJA

Proteklog mjeseca je u Sarajevu, u okviru IV susreta bošnjačkih NVO službeno osnovana Koordinacija bošnjačkih NVO kao udruženje građana, za čijeg predsjednika je izabran naš kolega Mirsad ef. Spahić, imam džemata Tomina.

Osnivači Koordinacije su njene članice – preko 50 udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine.
Pokrovitelj i domaćin IV susreta, kao i prošlogodišnjeg, bio je Rijaset IZ u Bosni i Hercegovini, odnosno Uprava za vanjske poslove i dijasporu i njen Ured za odnose sa NVO.
Prisutnima se obratio Ismail ef. Smajlović, izaslanik reisu-l-uleme mr. Huseina Kavazovića, koji je istakao važnost zajedničkog, koordiniranog, ustrajnog i strateškog rada i saradnje između IZ i NVO sektora.

U programu je predstavljena i prva publikacije Koordinacije, knjiga mr. Adema Zalihića (Udruženje Demus), člana Vijeća koordinacije, o srpskom nacionalizmu.
Prisutnim se obratio i član Vijeća Koordinacije, Nezim Halilović Muderis, koji je govorio o važnosti društvenoodgovornog djelovanja kroz NVO sektor ali i na drugim poljima. Njegovim izlaganjem završen je svečani dio Susreta.

U radnom dijelu susreta, potvrđeni su prijedlozi Vijeća za produženje mandata 12 članova Vijeća, a za predsjedavajućeg Koordinacije izabran je Mirsad ef. Spahić (AKOS Most, Sanski Most). Za zamjenika Koordinacije izabran je dr. Adem Zalihić, glasnogovornik za medije je Ismet Bećar, a dipl. pravnik Esed Ivojević je generalni sekretar. Davud Suljagić, dipl. pravnik, izabran je predsjedavajućeg Skupštine.

Podsjetimo, ideja za ovakav oblik organizovanja Bošnjaka potekla je iz Srebrenice prije četiri godine. Koordinacija danas ima svojih pet regija (Krajina, Travnik, Tuzla, Mostar i Sarajevo), a njom rukovodi Vijeće (Upravni odbor) u kojem se nalaze istaknute ličnosti bh društva. Vijeće, također, ima i svoje radne timove stručnjaka (pravni tim, tim za ekonomsko jačanje, tim za edukaciju, tim za strategiju i razvoj, tim projekt menadžera), kao i spoljne saradnike, odnosno, eksperte za određene oblasti. Važno je naglasiti da Koordinacija djeluje sa Islamskom zajednicom na planu realizacije određenih projekata, te prevenciji i rješavanju nekih problema, sa kojom je potpisala i Platformu djelovanja.

Isto tako, preko svojih članica (kojih je trenutno 52 sa tendencijom rasta), Koordinacija na godišnjem nivou realizuje milionske projekte. O budućim planovima i pravcu djelovanja, novoizabrani predsjednik Koordinacije, Mirsad ef. Spahić je rekao: „Intencija je da djelujemo u pozitivnim tokovima, te budemo istinski korektiv društva, uključujući i dozvoljena zagovaranja i pritisak na našu političku zbilju.“

Čestitamo kolegi Mirsad ef. na važnom imenovanju i želimo mu uspjeh u budućem radu i djelovanju kroz novu funkciju.

www.medzlis.ba

KOMENTARI