instant fap
NaslovnicaVijesti

Riba u Fukushimi sadrži 258 puta više radioaktivnosti od dozvoljenog

Riba u Fukushimi sadrži 258 puta više radioaktivnosti od dozvoljenog

Rekordan nivo radioaktivnosti izmjeren je u ribi na pučini kod japanske obale nedaleko od nuklearne centrale Fukushima, u kojoj se prošle godine dogodila havarija, saopštila je danas kompanija Tokio electric power (TEPCO).

Riba bakalar ulovljena je 1. avgusta, 20 kilometara od nuklearne centrale. Testovi su pokazali da sadrži 25.800 bekerela cezijuma po kilogramu, navodi TEPCO i dodaje da je to 258 puta više od granice koju je vlada odredila kao bezbjednu za ishranu.

Prethodni rekord radioaktivnosti, 18.700 bekerela cezijuma po kilogramu, izmjeren je na lososu na pučini nedaleko od Fukushime, navodi Nacionalna agencija za ribolov.

TEPCO ocjenjuje da se bakalar hranio u najradioaktivnijim zonama i da su potrebne dodatne analize ribe i njenog okruženja radi utvrđivanja razloga toliko visoke radioaktivnosti.

Od juna, ribari ponovo smiju da love različite vrste riba i meduza, ali van zone od preko 50 kilometra od centrale. U ribi ulovljenoj van tog perimetra pronađene su veoma male količine radioaktivnosti.

Prošle sedmice, japanski naučnici saopštili su da je ustanovljeno da su kod leptira u okolini centrale u Fukushimi pronađene genetske mutacije povezane sa radioaktivnošću.

Zbog kvara na centrali nakon zemljotresa i tsunamija, stotine hiljada ljudi napustile su domove, bez perspektive da se u njih vrate u dogledno vrijeme.

Niko nije umro direktno od radijacije nakon katastrofe u Fukušimi, ali se stanovnici oblasti oko elektrane i radnici koji su intervenisali u centrali pribojavaju dugoročnih efekata havarije.

(Beta)

KOMENTARI