instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Umro Fidel Castro

Umro Fidel Castro

Fidel Castro, nekadašnji kubanski predsjednik, umro je u 90. godini, objavila je kubanska televizija.

Predsjednik Kube i njegov brat Raul Kastro je kazao da će se kremacija tijela održati u subotu.

Kubanski revolucionar, koji je izgradio komunističku državu na samom pragu SAD-a i dugo prkosio moćnom susjedu, bio je lošeg zdravlja posljednjih godina.

Teško je obolio 2006. godine, a vlast je predao dvije godine kasnije svom bratu Raulu Castru.

Vlada SAD-a je potrošila jednu milijardu američkih dolara pokušavajući da ubije Castra ili da ga skloni sa vlasti, ali on je na kraju umro od bolesti.

Branitelj siromašnih

Njegove pristalice su ga nazivale braniteljem siromašnih. Oni koji su se protivili njegovoj politici kažu da je odveo Kubu u ekonomsku katastrofu i da je uskratio osnovna prava milionima Kubanaca te ih otjerao u egzil.

Al Jazeerina reporterka Lucia Newman izvijestila je da Castrova smrt nije bila iznenađenje.

“On je bio osoba koja je inspirirala revolucionarni pokret širom svijeta, posebno u Latinskoj Americi. Kako je vrijeme prolazilo, sve manje smo čuli o Castru. Znamo da je desetak godina bio bolestan“, izvijestila je ona.

U julu 2006. su kubanske vlasti saopćile da Kastro više nije na vlasti i on se nakon toga nikada više nije vratio politici. Pisao je kolumne za državne medije.

U svojim govorima je upozoravao na opasnosti nuklearnog rata i klimatskih promjena. Apelirao je na mlade ljude da se bore za svjetski mir.

Kastro je rođen u augustu 1926. godine.

KOMENTARI